Cercetătorii au descifrat cel mai mare genom cunoscut în lumea animală

Experţi biologi au anunțat că au descifrat codul genetic al unei specii de peşte cu plămân din Australia, care posedă cel mai mare genom cunoscut în lumea animală, o descoperire ce aduce noi informații despre istoria evoluţiei, relatează marţi DPA.

19 Ianuarie 2021, 15:13 (actualizat 19 Ianuarie 2021, 15:45) |
Neoceratodus forsteri

Cu peste 43 de miliarde de ''blocuri'' ADN, genomul Neoceratodus forsteri, cunoscut şi sub denumirea lungfish sau peşte pulmonar, este de aproape 14 ori mai lung decât genomul uman, potrivit unui studiu efectuat la laboratoare din Konstanz, Wuerzburg, Hamburg, în Germania, dar şi din Viena, Austria și publicat de Nature.
Conform cercetării, această analiză aduce informaţii noi cu privire la genetica şi dezvoltarea evolutivă care au permis peştilor să se aventureze pe uscat, în urmă cu aproximativ 400 de milioane de ani.

Această dezvoltare-cheie a presupus ca aceşti peşti să se adapteze pentru a respira aer prin plămâni, precum şi, de exemplu, să îşi modifice membrele şi modurile de reproducere.

Oamenii de ştiinţă au reuşit acum să demonstreze că evoluţia plămânilor este condusă de aceeaşi genă la oameni şi la lungfish. ''Dezvoltarea peştilor pulmonari poate fi astfel urmărită înapoi în timp până la aceeaşi origine cu cea a vertebratelor terestre, inclusiv a oamenilor", a explicat profesorul Axel Meyer de la Universitatea din Konstanz.

Aripioara acestui peşte prezintă, de asemenea, degete, ulna şi radius, care sunt formate la om pe baza aceleaşi informaţii genetice.

Neoceratodus forsteri, descoperit pentru prima dată în urmă cu 150 de ani, este considerat o ''fosilă vie''.

Aceste descoperiri au confirmat ipoteza că acest peşte este mult mai strâns legat de vertebratele terestre decât celacantul, devenind cea mai apropiată rudă a noastră dintre peşti.

Aceste peşte respiră folosind atât branhiile cât şi plămânii.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 17°C 17°C
CLUJ 13°C 13°C
CONSTANTA 12°C 16°C
CRAIOVA 16°C 18°C
BRASOV 14°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI