Cercetătorii anunță o nouă descoperire: Cuțitul chirurgical care „simte tumorile” și poate detecta cancerul uterin în câteva secunde

3 ianuarie 2023, 20:33

Boala este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei și afectează aproximativ 9.000 de femei pe an în Marea Britanie, dar numai 10% dintre cele care prezintă simptome suspecte și care sunt supuse unei biopsii sunt diagnosticate cu această boală.

Acum, experții de la Imperial College London au descoperit că iKnife, un dispozitiv care este deja utilizat pentru tratarea cancerului de sân și a cancerului cerebral, poate detecta cu precizie prezența cancerului endometrial.

„Dispozitivul iKnife a diagnosticat în mod eficient cancerul endometrial în câteva secunde, cu o precizie de diagnosticare de 89%, reducând la minimum întârzierile actuale pentru femei în așteptarea unui diagnostic histopatologic”, a scris echipa de cercetători în revista Cancers. „Descoperirile prezentate în acest studiu pot deschide calea pentru noi căi de diagnosticare”.

(w460) iKnife - U

iKnife folosește curenți electrici pentru a face diferența între țesuturile canceroase și cele sănătoase, analizând fumul care este emis atunci când țesutul biopsiei este vaporizat, după ce a fost îndepărtat din uter.

Cercetătorii au precizat că eficiența sa a fost dovedită folosind mostre de țesut de biopsie de la 150 de femei cu suspiciune de cancer uterin, iar rezultatele au fost comparate cu metodele actuale de diagnosticare. Echipa intenționează să lanseze un studiu clinic de amploare, care ar putea duce la generalizarea utilizării sale.

Athena Lamnisos, director executiv al organizației caritabile Eve Appeal, care a finanțat cercetarea, a declarat: „Așteptarea rezultatelor testelor este stresantă, mai ales dacă acel test este pentru a afla dacă aveți sau nu cancer. Atunci când auziți că cuvântul cu „c” este o posibilitate, zilele nu pot trece destul de repede până când un medic vă rezultatul”.

„Cancerul uterin are un simptom tip ” semnal de alarmă”, care este sângerarea postmenopauză. Există multe motive pentru sângerări vaginale anormale după menopauză , cancerul uterin este doar unul dintre ele, iar capacitatea de a oferi un test de diagnosticare care exclude sau elimină cancerul imediat și cu acuratețe ar putea face o diferență atât de important”, menționează director executiv al organizației caritabile.

„Această cercetare susținută de Eve are potențialul de a crea o schimbare de etapă în diagnosticarea mai rapidă și, pentru cele 90% dintre femeile cu sângerări după menopauză care nu sunt cancer, o modalitate cu adevărat eficientă de a le liniști. Știm cât de important este acest lucru pentru pacienți”, a mai adaugat Athena Lamnisos.

Alison, o femeie în vârstă de 57 de ani din vestul Londrei, care a avut simptome de cancer uterin la începutul acestui an, dar care în cele din urmă a primit undă verde pentru un rezultat negativ, a declarat că iKnife ar fi făcut o diferență uriașă în experiența sa.

„Din fericire, am fost una dintre persoanele cu sângerări postmenopauză suficient de norocoase pentru a afla că nu erau cauzate de cancer. A fost foarte frustrant să aștept rezultatele, care au durat aproape trei săptămâni pentru mine”, mărturisește aceasta.

„Am fost rugată să merg personal pentru a primi și eu rezultatele, ceea ce pentru mine a fost un indiciu clar că erau vești proaste și că aveam într-adevăr cancer uterin. A fost terifiant. Ar fi fost o mare diferență să știu imediat că nu aveam cancer și să nu trebuiască să aștept trei săptămâni”, a adăugat pacienta.

Prof. Sadaf Ghaem-Maghami, care a condus cercetarea la Imperial College London, a declarat că obținerea unui diagnostic în câteva secunde ar putea permite femeilor confirmate ca având cancer să înceapă tratamentul mai devreme, în timp ce cele considerate sănătoase ar evita săptămâni de anxietate.

„iKnife are potențialul de a revoluționa complet modul în care gestionăm pacientele consultate în clinicile cu acces rapid, care au sângerări vaginale anormale semnificative, care au fost trimise pentru un potențial diagnostic de cancer endometrial”, spune Prof. Sadaf Ghaem-Maghami.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite