Cercetător român la Cambridge: Era o situație foarte roz și aici înainte de răspândirea variantei indiene. E doar o chestiune de câteva săptămâni, o lună, două, până când varianta va veni în proporție însemnată

Ultima etapă a relaxării restricțiilor din Marea Britanie a fost amânată cu o lună. Premierul Boris Johnson a anunțat că, din cauza variantei indiene - Delta, e nevoie de încă 4 săptămâni de restricții. Invitat în Ediție specială, cercetătorul român la Universitatea Cambridge Octavian Voiculescu a subliniat că Marea Britanie a ajuns în această situație din cauza unui import mare de infectări. Totodată, el a avertizat că e doar o chestiune de timp - de câteva săptămâni, o lună, două - până când și celelalte state, inclusiv România, se vor confrunta cu situații similare.

15 Iunie 2021, 13:59 (actualizat 15 Iunie 2021, 14:18) | Mihaela Carpea |

"Marea Eliberare", cum numeau englezii ziua de 21 iunie, când ar fi trebuit să scape de restricții complet, se amână cu o lună.

Numărul de îmbolnăviri a ajuns să se dubleze la fiecare 9 zile. Periculoasa variantă indiană e prezenta acum în 90% din cazurile noi. Tot mai mulți bolnavi au nevoie de spitalizare.

Marea Britanie a avut un import mare de infectări cu varianta numită Delta sau varianta indiană.

"Nu aș vrea să sperii pe nimeni, dar realitatea este că varianta asta este prezentă deja,  cunoscut, în 62 de țări cel puțin, probabil în mai multe, inclusiv în România și în alte state ale Uniunii Europene, și este inevitabil că și acolo incidența, frecvența ei relativă o să crească. Deci e bine să ne uităm la ce se întâmplă în Marea Britanie, fiindcă o să ne confruntăm cu aceleași probleme în curând, cu toții", a subliniat specialistul.

Proiecțiile științifice arată că această variantă este cu cel puțin o jumătate mai contagioasă decât varianta britanică, care la rândul său era cu o dată și jumătate mai contagioasă decât variantele clasice, cu care ne-am confruntat anul trecut.

"Pe scurt, varianta asta care va veni și la noi în proporție însemnată - e doar o chestiune de timp, de câteva săptămâni, o lună, două - este de două ori mai contagioasă decât variantele cu care ne-am confruntat până acum", a precizat Octavian Voiculescu.

Nu au fost destule importuri - este explicația cercetătorului pentru faptul că în alte state încă nu se constată o creștere alarmantă a cazurilor generate de varianta Delta. "Era aceeași situație foarte roz și aici", a subliniat cercetătorul, răspunzând unei întrebări legate de scăderea numărului îmbolnăvirilor din România.

Apoi a venit un val imens de infectări.

Eficiența vaccinurilor s-a putut măsura deja în viața reală. Eficiența vaccinurilor Pfizer și AstraZeneca împotriva variantei Delta este excelentă și este chiar mai bună decât împotriva variantei britanice. Vestea rea este că prima doză conferă o protecție mediocră, deci este nevoie de a doua doză pentru o protecție însemnată. Astfel, este nevoie de accelerarea celei de-a doua vaccinări.

Vestea bună este că eficiența tuturor vaccinurilor este foarte bună în fața noii variante.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 14°C
IASI 16°C 11°C
CLUJ 13°C 12°C
CONSTANTA 15°C 17°C
CRAIOVA 9°C 13°C
BRASOV 12°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI