Cercetările arheologice întârzie lucrările pentru parcarea din centrul oraşului Oradea. Săpăturile au scos la lumină ruinele unei biserici din secolul al XII-lea

13 noiembrie 2021, 16:01

Noua parcare subterană din centrul oraşului va fi amplasată în jurul Catedralei Ortodoxe. Săpăturile arheologice au început în februarie, iar în iulie Comisia Naţională de Arheologie a cerut continuarea cercetărilor în zonă.

Arheologii au descoperit şi opt locuinţe de zid din secolele 15-16, unele cu pivniţe, care probabil au aparţinut unor negustori importanţi, pentru că suprafaţa construită depăşea 150 de metri pătraţi. Zona a fost parţial distrusă în secolul al 18-lea, când armata habsburgică a făcut acolo o lucrare de fortificaţie numită ravelin.

Oricât de fascinante ar fi ruinele descoperite în faţa Cetăţii Oradea, soarta lor a fost pecetluită încă de la întocmirea proiectului. După încheierea săpăturilor, ruinele vor fi acoperite cu pământ, apoi acolo va fi turnată o placă de beton care va avea rol de podea pentru viitoarea parcare subterană.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite