Cer dreptul la o viaţă normală. Pacienții cu talasemie vor să fie tratați în ambulatoriu, în spațiul modernizat pentru ei

Pacienţii cu talasemie majoră, care depind de transfuzii, le cer autorităţilor să nu le ia dreptul la o viaţă normală. De o lună au fost mutaţi într-un spaţiu modern la Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională. Numai că autorităţile sanitare s-au trezit că nu sunt îndeplinite nici acolo condiţiile igienico-sanitare şi interzic tratarea în acest spaţiu.

13 Mai 2018, 21:13 Știrile TVR |
Dependenții de transfuzii cer dreptul la o viață normală
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

După 15 ani de terapie într-un mare spital din Capitală, Daniel şi-a mutat fiica la Institutul Naţional de Hematologie. Fata de 16 ani are talasemie majoră, o anemie ereditară care o face dependentă de transfuzii. La fiecare două săptămâni, vine de la 200 de km pentru sângele care previne complicaţiile ce pot fi chiar fatale.

Peste o sută de pacienţi, majoritatea angajaţi şi tineri, sunt trataţi de o lună într-un spaţiu nou-nouţ. A fost modernizat cu bani de la Ministerul Sănătăţii după ce, în 2015, autorităţile au anunţat că vechiul spatiu în care se făceau transfuziile nu poate fi autorizat.

Pe 3 mai însă, pacienţii au fost informaţi că ministerul a interzis terapia la institut fiindcă inspecţia sanitară, care nici nu a văzut noua sectie, a decis că nu sunt condiţii sigure.

Primele transfuzii pentru pacienţii cu talasemie s-au făcut la Institutul de Hematologie acum 50 de ani. Atunci s-a decis ca terapia să fie făcută în ambulatoriu pentru a degreva spitalele, a reduce costurile cu internările şi pentru ca pacienţii să fie mai în siguranţă.

Cristina testează compatibilitatea sângelui pentru transfuzii. La serviciu este şi pacient: şi ea are talasemie.

Domenico, un italian care şi-a deschis un restaurant la Bucureşti se trata în ţara lui într-un centru dedicat talasemicilor, s-a revoltat şi el în faţa ministerului, când a aflat că ar trebui să umble prin spitale pentru transfuzii.

Inspecţia Sanitară a primit ordin să reevalueze situaţia. Între timp, pacienţilor li s-a dat păsuire pentru transfuzii la institut.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 27°C
IASI 35°C 28°C
CLUJ 26°C 26°C
CONSTANTA 29°C 26°C
CRAIOVA 31°C 30°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI