Regimul rus a sperat că invazia pe scară largă a Ucrainei va rezolva o multitudine de probleme, inclusiv criza demografică gravă a țării. Dar a înrăutățit și mai mult situația, scrie într-0 analiză CEPA Julia Davis, specialistă în propaganda rusă.
Redăm analiza Juliei Davis.
***
Între octombrie 2020 și septembrie 2021, populația Rusiei a înregistrat cel mai mare declin pe timp de pace de la începutul consemnărilor sociologice, scăzând cu 997.000 de persoane.
Aceasta ar fi o veste proastă pentru orice guvern, dar pentru Putin este un dezastru. În 2019, el a recunoscut că gândul unei populații în scădere îl „bântuie”. Drept urmare, regimul său bântuit caută acum scurtături pentru creșterea populației - țintele sunt rusoaicele și copiii ucraineni.
Legătura dintre războaiele actuale și potențiale ale lui Putin și restricțiile iminente privind avortul este departe de a fi subtilă. Panourile publicitare rusești prezintă fotografia unui făt pe o parte și imaginea unui băiețel în uniformă militară pe partea dreaptă, cu textul: „Apără-mă astăzi, ca să te apăr eu mâine”.
Kremlinul încearcă, de asemenea, să își refacă populația în scădere cu refugiați ucraineni, dintre care unii au fost mutați cu forța în Rusia, precum și cu copii ucraineni furați - o crimă de război, pentru care Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele lui Putin și a comisarului pentru drepturile copilului din cadrul biroului președintelui Federației Ruse, Maria Lvova-Belova. Rusia susține că a luat cel puțin 700.000 de copii.
În ianuarie 2023, gazda emisiunii „Soloviov Live”, Serghei Mardan, s-a bucurat de aceste tactici, declarând: „Uitați-vă cât de mult cheltuiește patria mamă pentru a rezolva problema demografică... I-am primit pe acești oameni [ucraineni] pe gratis, degeaba, aproximativ cinci milioane! Cinci milioane de suflete!”
Invitații emisiunilor de televiziunile de stat susțin că, așa cum cecenii luptă acum de partea Rusiei - în ciuda brutalității celor două războaie cecene - la un moment dat în viitor, ucrainenii vor face la fel în sprijinul expansionismului imperial al lui Putin.
În acest an, campania de a produce batalioane suplimentare de viitori soldați a atins un nivel febril, propagandiștii și oficialii guvernamentali îndemnând femeile să nască mai mulți copii. În luna mai, comandantul batalionului „Ahmat”, Apti Alaudinov, a insistat asupra faptului că femeile ar trebui să aibă cel puțin cinci copii fiecare pentru a obține o creștere geometrică a populației.
În timpul sesiunii plenare a congresului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill a declarat: „Există cu adevărat o problemă demografică în Rusia. Este o țară enormă, dar cu siguranță îi lipsește o populație suficientă... Într-adevăr, avem nevoie de mai mulți oameni, acest lucru este evident, toată lumea recunoaște acest lucru”, a spus el. „Dacă rezolvăm această problemă, dacă învățăm cum să convingem femeile să nu mai facă avorturi, statisticile vor crește imediat”.
Deputatul Dumei de Stat Dmitri Viatkin a sugerat ca femeile să înceapă să nască la 20 de ani, pentru a putea avea mai mulți copii. El a precizat: „Eu am trei copii. Nu este suficient”. Și Natalia Moskvitina, fondatoarea organizației „Femei pentru viață”, s-a plâns la o conferință religioasă: „Ce este un avort? Este o cultură a morții! Avem o cultură a morții în țara noastră. O aprobăm, o permitem... Ești fie de partea binelui, fie de partea răului”.
Dar această avalanșă de argumente împotriva avortului nu a fost aclamată de toată lumea.
După ce a difuzat clipul cu Moskvitina în cadrul emisiunii TV „Locul de întâlnire”, gazda Ivan Trușkin a remarcat caustic: „Doamna Moskvitina a apărut în programul nostru de multe ori. Nu am avut întotdeauna impresia că a fost de partea binelui”.
Gazdele au difuzat un alt clip, în care apărea Margarita Pavlova, membră a Comitetului pentru apărare și securitate al Consiliului Federației. În timpul Forumului economic rus din Celiabinsk, Pavlova a declarat: „Fetelor li se spune că ar trebui mai întâi să obțină o educație, să-și construiască o carieră, să-și cumpere un apartament și abia apoi să se căsătorească și să aibă copii. Ca urmare, avem o generație de femei de 40 de ani nefericite... Ar trebui să nu mai încurajăm femeile tinere să urmeze studii superioare”. Trușkin a adăugat: „Trebuie remarcat faptul că însăși doamna Pavlova are studii superioare”.
Politologul Aleksandr Sîtin a declarat: „Nu am avut nici o părere despre acest lucru. Sunt un homofob consecvent, dar un susținător total al avorturilor. Cred, de asemenea, că acestea ar trebui să fie total gratuite și acoperite 100% de asigurare”. Iar expertul Gevorg Mirzaian a intervenit pentru a spune: „Orice persoană normală va fi întotdeauna în favoarea avortului.”
Cel mai proeminent propagandist al Rusiei, Vladimir Soloviov, a intrat și el în luptă, atacând un apel al lui Pavel Astahov, fost comisar pentru drepturile copilului, pentru interzicerea avorturilor. Soloviov a declarat: „Dacă folosim metodele răului și spunem că vrem să aplicăm măsuri dure, atunci cu ce ne deosebim de [americani]?”.
În mod obișnuit, figurile din mass-media de stat acționează ca niște giruete obediente, modificându-și poziția ori de câte ori este necesar. Cu toate acestea, chiar și unele dintre cele mai docile difuzoare au o problemă cu direcția actuală a țării lor. Propagandiștii lui Putin au anticipat cu nerăbdare că discursul pe tema problemelor legate de avort va spulbera America, dar politicile dezastruoase ale lui Putin au adus aceste diviziuni acasă.
Între timp, măsurile anti-avort își fac efectul. Eforturile de a forța femeile însărcinate să apeleze la clinicile guvernamentale le supun la numeroase tactici de amânare în care sunt obligate să consulte psihologi și preoți sau să facă teste extinse și inutile pentru a prelungi procesul dincolo de limita legală de 12-22 de săptămâni.
Clinicile private din regiunile Kursk și Celiabinsk, din Republica Tatarstan și din Crimeea au întrerupt deja avorturile, în timp ce altele impun amenzi pentru „promovarea” procedurii.