CEPA: Sistemul de electricitate al Ucrainei, la un pas de colaps. Câți bani pierde statul din cauză că ucrainenii nu își mai pot plăti facturile

Foto: Anton Dmitriev/ Unsplash
Foto: Anton Dmitriev/ Unsplash
2 mai 2022, 15:42

Rețeaua de electricitate a Ucrainei este aproape de colaps financiar. Ucrainenii nu mai pot plăti facturile de electricitate. Acest lucru generează un deficit lunar estimat la 300 de milioane de dolari, care ar putea împinge sectorul energetic în default în câteva săptămâni, în lipsa asistenței externe sau a unei actualizări tehnice a rețelei, care să permită Ucrainei să vândă energie electrică Europei.

După ce a rupt legătura istorică cu rețeaua rusă cu doar câteva ore înainte de invazia din 24 februarie, integrarea de urgență a rețelei din 16 martie cu Rețeaua europeană a operatorilor de transport (ENTSO-E) a salvat Ucraina din situația de-a nu putea importa, la ananghie, energie electrică.

„Noua legătură europeană se poate dovedi vitală pentru Ucraina, cu mult dincolo de importurile de energie electrică de urgență. Invazia rusă a provocat o scădere a consumului de energie electrică cu 30-35%; aproximativ 34% pentru consumatorii rezidențiali și 32% pentru consumatorii industriali. Acest lucru se explică prin exodul a milioane de refugiați din orașele asediate prin tacticile cvasimedievale ale Rusiei. La Mariupol, 90% din clădiri au fost bombardate. Luat în ansamblu, acest lucru creează o cerere mult mai mică de energie”, atrage atenția Suriya Jayanti.

O dilemă

Cele trei mari companii publice de energie electrică din Ucraina se confruntă acum cu o dilemă: trebuie să ofere un serviciu public în ciuda cererii și veniturilor drastic scăzute.

Plățile generale pentru energie electrică s-au diminuat cu 60% în martie; o scădere cu 73% pentru clienții industriali și cu 55% pentru consumatorii mai mici. În ciuda unei creșteri în aprilie, companiile energetice rămân încă pe roșu.

„Există avantaje. Scăderea consumului înseamnă, în primul rând, că Ucraina nu are o lipsă critică de combustibil pentru generarea de energie, în special cărbune și gaz natural. Mai mult decât atât, declinul va permite Ucrainei să elimine treptat generarea de cărbune aproape imediat, un mare câștig de mediu. Generarea de cărbune a reprezentat 28% din energia electrică de dinainte de război, astfel încât generarea mai mică de carbon poate fi prioritizată acum fără a pune în pericol aprovizionarea”, notează experta.

Fondurile sunt aproape de zero

Dar există o problemă imediată: centralele electrice din Ucraina nu vor mai avea în curând fonduri pentru a continua să funcționeze. Potrivit lui Maxim Timchenko, directorul executiv al DTEK, cea mai mare companie electrică privată din Ucraina, sistemul electric funcționează în cea mai mare parte normal, dar companiile electrice se confruntă cu o scădere a veniturilor cu 70-75% la nivelul întregului sector. Se așteaptă ca firmele private să facă față puțin mai bine acestei furtuni, deoarece consumatorii industriali vor relua probabil plata, dar pentru companiile din sectorul public criza este imediată.

Trei companii publice generează peste 65% din energia electrică a Ucrainei. Centroenergo este cea mai mare companie publică de producție termică (cărbune și gaze naturale), cu 8% din puterea Ucrainei. Energoatom, compania publică de energie nucleară, care deține centrala nucleară Zaporije, pe care forțele ruse au bombardat-o și confiscat-o, produce 53% din energia Ucrainei, în timp ce Ukrhydroenergo conduce centralele hidroelectrice, care generează 8% din energie.

Deficitul lor colectiv este în prezent de cel puțin 250-300 de milioane de dolari/lună. Deficitul sectorial general este chiar mai mare.

Ce-i de făcut?

Pe 24 martie, Ministerul Energiei din Ucraina a trimis o scrisoare Departamentelor de Energie și Stat din SUA și Casei Albe, solicitând o  finanțare pe patru luni pentru a acoperi decalajul imediat de lichiditate. Ministrul Energiei, German Galușcenko, a cerut sprijin urgent pentru „sectorul energetic ucrainean și întreaga economie în aceste vremuri extrem de dificile.”

Între timp, Ucraina a creat un Fond de Sprijin Energetic care va fi supravegheat de Secretariatul Comunităţii Europene a Energiei. Acesta va acumula sprijin financiar pentru sectorul energetic din partea guvernelor și organizațiilor internaționale. Donațiile vor fi alocate și administrate de Ministerul Energiei pentru a cumpăra combustibil, echipamente și pentru a asigura alte nevoi legate de întreținerea surselor de energie în timpul războiului.

În plus, guvernul ucrainean ia în considerare unificarea generatoarelor de energie într-un grup „cu un singur cumpărător“, care va fi numit Facilitatea ucraineană de intervenție în caz de urgență și recuperare. Acesta este unul dintre numeroasele eforturi (puse sub semnul întrebării) ale guvernului ucrainean de-a aborda problemele din timpul războiului prin naționalizare sau centralizare.

„Acest plan îi alarmează pe actorii din sectorul energetic din Ucraina, precum și pe experții internaționali, care sunt îngrijorați de revenirea la controlul guvernamental în detrimentul reformelor bazate pe piața liberă. Istoria îndelungată a țării de manipulare a pieței și amestec guvernamental, care provoacă disfuncționalitate și corupție, a determinat comunitatea internațională să depună eforturi pentru crearea, în iulie 2019, a unei noi piețe în sectorul energetic. S-a intenționat liberalizarea și demonopolizarea problemelor de lungă durată create de plafonările guvernamentale ale prețurilor și de un sistem în care Energorynok, deținută de stat, era comerciantul cu monopol în energia electrică, «cumpărătorul unic»”, subliniază Suriya Jayanti.

Facilitatea de răspuns și recuperare în caz de urgență energetică, propusă de guvern, ar putea, așa cum spune Timchenko, „însemna o deconstrucție completă a modelului de piață europeană, pentru care am muncit atât de mult ca să-l creăm, și o întoarcere la o piață centralizată sovietică.”

„O soluție mai bună ar fi dotarea Ucrainei cu actualizările tehnologice ale rețelei electrice necesare pentru a vinde energie către Europa și, prin urmare, a reduce deficitul acesteia. Integrarea ENTSO-E de luna trecută a oferit Ucrainei doar o conexiune de urgență la rețeaua europeană, pentru importul de energie în Ucraina atunci când este necesar. Ucraina nu poate exporta energie până când nu instalează echipamente noi. Ucrainenii seniori din sector spun că doi producători majori ai kit-ului, numiți statcoms, Siemens din Germania și firma americană General Electric, fie nu au răspuns solicitărilor lor (Siemens), fie au spus că va dura 18 luni (GE)”, atrage atenția experta.

Ce înseamnă statcom-urile

Dacă Ucraina primește statcom-uri, se va califica din punct de vedere tehnic pentru o legătură comercială cu rețeaua energetică europeană, deschizând piețele de energie din Europa curentului ucrainean.

Europa ar trebui să-și dorească energia ucraineană. Potențialul de export al țării este de 2 GW (echivalent cu producția a peste 700 de turbine eoliene). În prezent, Ucraina produce energie la aproximativ 71,50 USD/MWh, în timp ce electricitatea este de aproximativ 165 USD/MWh în Polonia și 300 USD/MWh în Ungaria. La rândul său, exportul de energie ar aduce Ucrainei 150 de milioane de dolari pe lună.

„Cu toate astea, împiedicarea energiei electrice ucrainene mai ieftine de la a subestima producția locală a fost motivul pentru care mai multe țări au încetinit integrarea Ucrainei cu ENTSO-E înainte de invazie, deși integrarea de urgență în rețeaua din 16 martie demonstrează că aceste țări au pus Ucraina înaintea propriilor interese comerciale. Nu se știe dacă acest lucru va ține”, subliniază Suriya Jayanti.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite