CEPA: Reacția intimidantă a Chinei la vizita lui Pelosi în Taiwan a scos la iveală una dintre cele mai mari slăbiciuni ale regimului comunist

Călătoria în Taiwan al lui Nancy Pelosi ar trebui să devină model și altor state și nu să fie întâmpinată cu o atitudine critică, este de părere analistul Edward Lucas.

08 August 2022, 10:19 (actualizat 08 August 2022, 10:36) Știrile TVR |
Foto: Ministerul Afacerilor Externe al Republicii China (Taiwan)

„„Cu totul nesăbuit” este expresia folosită Tom Friedman de la New York Times pentru a descrie vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan (...) Dar urmăriți puțin mai departe logica lui Friedman și apar probleme. Parlamentarii americani iau propriile decizii, oricât de incomod ar fi pentru politica externă a administrației. Odată ce acordăm Partidului Comunist Chinez dreptul de veto asupra funcționării interioare a sistemului politic american, acesta îl va folosi fără ezitare, pe scară largă și în mod distructiv”, argumentează Lucas într-un editorial CEPA.

Punctul de bază aici este că „poziția Chinei continentale față de Taiwan nu are sens”. „Dacă Hong Kong ar fi încă o societate înfloritoare, pluralistă, guvernată de statul de drept, autoritățile de la Beijing ar putea susține în mod plauzibil o eventuală unificare cu Taiwan pe un model similar cu „o țară, două sisteme”. Dar reprimarea nemiloasă a drepturilor și libertăților din fosta colonie britanică a năruit orice speranță în acest sens. Sprijinul pentru reunificare în condițiile Beijingului în Taiwan este deloc surprinzător de neglijabil. S-ar putea întâmpla doar prin forță și ar fi urmată (spune acum un înalt oficial chinez) de „reeducare””, atrage atenția analistul.

Toate acestea spun multe despre suprapunerea dintre totalitarism și naționalism. De asemenea, creează o „țintă tentantă”. Dacă răspunsul lumii la un tabu al Partidului Comunist Chinez va fi unul răsunător, „atunci autoritatea și credibilitatea regimului vor fi erodate”, este de părere Edward Lucas.

Analistul scrie că răspunsul corect din partea restului lumii la vizita lui Pelosi nu ar trebui să fie „buzele strânse și sprâncenele încrețite”, ci un „val de anunțuri despre propriile călătorii viitoare”. „Dacă guvernele nu au apetitul să trimită miniștri, atunci pot merge parlamentarii. În special, Parlamentul European ar trebui să trimită o delegație la nivel înalt: conducerea chineză va ezita să sancționeze cel mai mare bloc comercial din lume. Cu cât mai multe țări fac acest lucru, cu atât postura Beijingului devine mai ineficientă. Toți acești vizitatori pot, de asemenea, să sublinieze faptul că nu îndeamnă Taiwanul să-și declare independența: ei susțin status quo-ul, în baza căruia lumea exterioară are legături economice, sociale și politice depline cu Taiwan, fără recunoașterea diplomatică formală. Acest lucru ajută la argumentarea că Beijingul este cel care perturbă relațiile dintre strâmtoare, nu Occidentul cel rău”, subliniază Lucas.

„Dorința obsesivă a Partidului Comunist Chinez de a controla felul în care se comportă restul lumii poate părea intimidantă. Dar, în realitate, este una dintre cele mai mari slăbiciuni ale regimului. Nu te înclina în fața ei. Exploateaz-o”, conchide Edward Lucas.

 

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 29°C
IASI 21°C 25°C
CLUJ 19°C 21°C
CONSTANTA 23°C 25°C
CRAIOVA 22°C 22°C
BRASOV 20°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI