CEPA: Războiul femeilor. Cum au folosit ucrainencele Tinder pentru a depista bazele soldaților ruși

Foto: Volodimir Zelenski/Facebook
Foto: Volodimir Zelenski/Facebook
20 mai 2022, 15:59

Cu mai bine de 1.000 de ani în urmă, Igor I, Prințul Kievului, a avut pretenții prea zeloase de tribut și a fost asasinat. Soția sa Olga i-a luat locul. Nu era momentul pentru jumătăți de măsură, judecase ea, așa că asasinii lui au fost opăriți până la moarte și sute din rudele lor slave au fost masacrate. După aceea, Olga s-a convertit la creștinism și mai târziu a fost trecută în rândul sfinților.

„Sfânta Olga din Kiev rămâne o figură venerată în Ucraina, o țară care luptă acum pentru existența sa împotriva unui vecin mult mai mare care îi neagă dreptul la viață. În fața acestei amenințări rusești, o generație de femei ucrainence a făcut un pas înainte în moduri care ar fi fost până recent de neimaginat”, notează CEPA.

Începând cu 2018, femeile din Ucraina au același statut legal ca și bărbații în forțele armate și, deși multe spun că s-au confruntat cu sexismul din partea unor colegi, sunt larg acceptate și îndeplinesc aceleași sarcini ca bărbații, inclusiv roluri de luptă în prima linie.

„Cel puțin 30.000 erau în forțele armate – aproximativ 10% din total – înainte de începerea războiului, iar numărul a crescut brusc de atunci. Și mai multe femei s-au alăturat unităților de apărare teritorială, iar alte milioane susțin efortul de război prin alte modalități. Cele mai recente cifre arată că femeile reprezintă 22,8% din forțele armate”, subliniază CEPA.

Contrastul cu situația Rusia este izbitor. Renumită în vremea sovietică pentru rolurile războinice ocupate de femei, armata rusă este acum exclusiv masculină în prima linie.

În afara armatei, femeile au devenit o parte integrantă a rezistenței și a „liniei din spate”. „De la femeia care ar fi doborât de la balcon o dronă rusească cu un borcan de murături, până la femeile care fac cocktailuri Molotov și împachetează bagajele soldaților, contribuțiile civile sunt incontestabile”, precizează CEPA.

Rețelele de socializare scot la iveală un alt câmp de luptă.

„Imediat după declanșarea invaziei, unele ucrainence și-au dat întâlnire cu soldați ruși agățați pe Tinder pentru a le afla bazele militare. Femeile au contribuit și prin reportajele din zona de luptă, costând-o însă viața pe producătoarea TV Oleksandra Kuvșinova, în vreme ce jurnalistele Anastasia Stanko și Anastasia Volkova au scăpat de moarte ca prin urechile acului. Jurnalista rusă Oksana Baulina, larg admirată, care lucra pentru publicația rusă independentă The Insider, a fost și ea ucisă în timp ce reporta de pe partea ucraineană a liniei”, se mai arată în raportul CEPA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite