CEPA: Polonia a devenit gigantul militar al Flancului Estic

Pe măsură ce războiul din Ucraina – acum în a cincea lună – devine o bătălie măcinată de uzură, o nouă realiniere geostrategică de-a lungul Flancului de Est al NATO a ieșit la iveală: a apărut o falie care se întinde de la nord la sud, din Scandinavia și Marea Baltică, prin Polonia, până în România și Bulgaria, scrie experta în securitate Chels Michta într-o analiză CEPA.

11 Iulie 2022, 10:49 (actualizat 11 Iulie 2022, 10:52) Știrile TVR |
Foto: NATO

În această Europă reconfigurată, Polonia este centrul efortului NATO de a ajuta Ucraina, servind drept principală rută de tranzit pentru transporturile de echipamente și muniții către Ucraina și oferind o rută cheie pentru exporturile de cereale ucrainene către porturile sale baltice, cum ar fi Gdansk.

Polonia este, de asemenea, principalul punct de intrare pentru refugiații ucraineni care fug de război (potrivit estimărilor, numărul de ucraineni care au intrat în Polonia este de aproape 3,5 milioane). Și din punct de vedere al numărului, este cel mai mare furnizor european de echipamente și muniții pentru armata ucraineană. Livrarea a cel puțin 240 de tancuri T-72 îmbunătățite și a altor 50 de obuziere autopropulsate Krab de 155 mm pe lângă cele 18 unități deja furnizate sunt doar cele mai proeminente exemple ale asistenței militare oferite de Varșovia vecinului său.

„Dar proeminența sporită a Poloniei în NATO se bazează pe mai mult decât contribuția sa la efortul de război al Ucrainei. A devenit acum puterea militară cheie de pe Flancul de Est al NATO, un stat de linie de front asemănător Germaniei de Vest în timpul Războiului Rece. Armata poloneză este restructurată și extinsă în cea mai mare forță terestră din Europa, cu o țintă de 400.000 de soldați din cei 150.000 actuali. De asemenea, țara s-a angajat să cumpere volume mari de arme americane, inclusiv 32 din avioanele de luptă F-35 din a cincea generație și 250 dintre cele mai avansate versiuni ale tancurilor de luptă principale M1A2 SEPv3 Abrams. De asemenea, finalizează o înțelegere pentru cumpărarea a 500 de lansatoare cu sisteme de artilerie de mare mobilitate (HIMARS). Pe scurt, reînarmarea poloneză eclipsează potențialul altor aliați de-a lungul flancului”, notează Chels Michta.

Washingtonul recunoaște noul rol al Poloniei ca pivot de-a lungul Flancului estic. La summitul NATO de la Madrid, președintele Biden a anunțat că SUA vor stabili un cartier general permanent pentru Corpul V al Armatei SUA în Polonia și vor crește semnificativ numărul de trupe și echipamente americane desfășurate acolo, astăzi numărând 10.500. „Decizia de a muta cartierul general al Corpului V este probabil un preludiu pentru stabilirea de instalații permanente din SUA și, în cele din urmă, trecerea de la desfășurări rotative americane la cele permanente. Nu în ultimul rând, pe măsură ce cerințele de mobilitate militară s-au mutat pe axa nord-sud, poziția centrală a Poloniei în Intermarium-ul de la Marea Baltică la Marea Neagră face din această țară un centru vital de distribuție pentru întregul flanc estic al NATO”, subliniază experta.

Paralelele istorice sunt adesea suprautilizate sau simplificate excesiv, scrie Michta, „dar pe măsură ce o nouă Cortină de Fier trasată de invazia Ucrainei de către Vladimir Putin coboară în Europa, Polonia este noul stat de frontieră, esențial atât pentru continuarea sprijinului militar, economic și umanitar al Vestului pentru Ucraina, cât și pentru piciorul perimetrului defensiv al alianței”.

O țară de dimensiuni medii din inima Europei Centrale, Polonia a fost pusă în lumina reflectoarelor de echilibrul de putere în schimbare rapidă a continentului. „Când vine vorba de puterea militară absolută, ea își depășește cu mult categoria,  poziționându-se drept aliatul esențial al Statelor Unite în Europa continentală”, atrage atenția Chels Michta.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI