CEPA: Frustrată de deciziile lui Putin, armata rusă cere acum un „război total”. O declarație ciudată legată de Transnistria

Foto: mil.ru
Foto: mil.ru
26 aprilie 2022, 15:54

„Armata Rusiei este profund nemulțumită de strategia nouă și restrânsă pe care Putin le-a ordonat s-o adopte în Ucraina, renunțând la marele obiectiv de a captura Kievul pentru un obiectiv mult mai modest de invadare a Donbasului, în estul țării”, se arată în analiză.

Iar responsabilii militari arată cu degetul către alte agenții, în primul rând către filiala de informații externe a FSB, „pentru dezinformarea președintelui despre adevăratele condiții din Ucraina care au dus la eșec. Alte departamente FSB par să împărtășească analiza armatei”.

„Războiul din Ucraina a divizat puternic societatea rusă. În calitate de jurnaliști, ne așteptam să pierdem multe dintre contactele noastre din armata și serviciile secrete ruse după ce-a început invazia pe 24 februarie. La urma urmei, una este să te plângi unui jurnalist despre corupția din propria agenție și cu totul altceva este să vorbești despre război cu cei care au luat o poziţie publică împotriva războiului. Și într-adevăr, în prima lună de război, unele surse au refuzat să ne răspundă apelurilor și mesajelor”, notează Soldatov și Borogan.

Dar acum situația s-a schimbat dramatic. „Săptămâna trecută, am început să primim din ce în ce mai multe apeluri și mesaje de la contactele noastre din armată și din FSB, care comentează informațiile noastre despre Serghei Beseda, unul dintre șefii Serviciului V al FSB, care aduna informații politice despre Ucraina și cultiva opoziţia pro-Kremlin de la Kiev. Generalul a fost trimis la infama închisoare Lefortovo din Moscova, care avea o reputație îngrozitoare pe vremea epurărilor lui Stalin – nenumărate victime au fost ucise în subsolul clădirii.”

Război total

Kremlinul a făcut „eforturi frenetice” pentru a ascunde detaliile arestării lui Beseda, ajungând până la a schimba numele generalului în dosarele închisorii, susțin Soldatov și Borogan.

Cei doi scriu că au primit câteva mesaje succinte din partea surselor din serviciile secrete.

„«Foarte bine!» a fost un mesaj de la vechile noastre contacte din Spetsnaz (forțele speciale din serviciile de informații militare ruse.) «Totul este adevărat!» ne-a comunicat contactul nostru din Serviciul de Securitate Economică al FSB.”

CITIȚI ȘI: Tensiuni în Transnistria | Nivel roșu de alertă teroristă în regiunea separatistă după cele două explozii de marți dimineaţa. Reacția Rusiei și a Misiunii OSCE

Înseamnă asta că armata rusă sau FSB au ajuns la concluzia că războiul, „cu victimele sale enorme și gestionarea incompetentă”, a fost o greșeală? „Răspunsul scurt este nu, dimpotrivă”, scriu Soldatov și Borogan.

„Armata Rusiei consideră că limitarea obiectivelor inițiale ale războiului este o eroare gravă. Responsabilii militari spun acum că Rusia nu se luptă cu Ucraina, ci cu NATO. Prin urmare, ofițerii superiori au ajuns la concluzia că alianța occidentală luptă din plin (prin furnizarea de armament din ce în ce mai sofisticat), în timp ce propriile forțe operează sub constrângeri pe timp de pace, ca o barieră la atacurile aeriene împotriva unor zone cheie ale infrastructurii Ucrainei. Pe scurt, armata cere acum război total, inclusiv mobilizare”, se mai arată în analiza CEPA.

Mesaj dur pentru Putin

Frustrarea este atât intensă, încât s-a revărsat în spațiul public.

„Alexander Arutyunov (alias bloggerul RAZVEDOS), un cunoscut veteran al Gărzii Naționale Spetsnaz, i-a adresat o cerere video lui Putin: «Dragă Vladimir Vladimirovici, te rog să hotărăști, ducem un război sau ne masturbăm?»”, subliniază Andrei Soldatov și Irina Borogan.

El a cerut o escaladare masivă, „cu o alegere între atacuri aeriene asupra infrastructurii ucrainene sau încheierea războiului. Videoclipul a devenit viral, mai ales printre grupurile pro-militare de pe VK și pe acele canale Telegram afiliate armatei ruse”.

Canalul de Telegram „FighterBomber”, asociat cu forțele aeriene ruse, a postat pe 12 aprilie un comentariu despre livrările de arme ale NATO către Ucraina: „Bineînțeles, vom crește și mai mult unitățile de apărare aeriană la granița cu Ucraina pentru a ne acoperi teritoriul de loviturile cu rachete, dar este, de asemenea, clar că țările NATO au mult mai multe arme decât Rusia.”

Situația din Transnistria

În analiza lor, Soldatov și Borogan abordează și situația din regiunea separatistă transnistreană.

Pe 22 aprilie, generalul rus Rustam Minnekaev a anunțat a doua fază a „operațiunii speciale” care va avea ca scop „stabilirea controlului deplin asupra Donbasului și a Ucrainei de Sud.”

„Acest lucru va oferi un coridor terestru către Crimeea, precum va influența și obiectele vitale ale economiei ucrainene”, a spus Minnekaev, potrivit agențiilor ruse de presă. „Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale de ieșire către Transnistria, unde există și fapte de oprimare a populației vorbitoare de limbă rusă”.

CITIȚI ȘI: Casa Albă schimbă strategia privind Rusia. Obiectivul: un „eșec strategic” care să neutralizeze armata rusă pentru „următorii 10 ani” – analiză CNN

„Asta a fost ciudat. Minnekaev este comandant adjunct al Districtului Militar Central și, dintre toate locurile, a făcut declarațiile sale la reuniunea anuală a Uniunii Industriilor de Apărare. Cea mai plauzibilă explicație a fost că, după ce a participat recent la ședințele Statului Major, a devenit supraemoționat de ceea ce auzise, dezvăluind apoi vestea la prima ședință publică. Oricum, este un semn că armata rusă vrea mai mult război, nu mai puțin”, atrag atenția Andrei Soldatov și Irina Borogan.

Două explozii au avut loc marţi dimineaţă în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, unde două turnuri de comunicaţie de la centrul de radio şi televiziune au fost aruncate în aer.

Prima explozie a avut loc la ora 6:40 şi a doua la 7:05.

Nu au fost raportate victime.

Luni, sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol (MGB) a fost atacat cu lansatoare de grenade. Un obuz a fost găsit în apropierea clădirii. Ferestrele şi uşile sediului MGB au fost sparte, la fel şi ferestrele unor clădiri din apropiere.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite