Centrul Vechi al Capitalei, o zonă de capcane pentru trecători și turiști: trotuare sparte, pietre lipsă din pavaj, mobilier urban distrus

7 februarie 2022, 22:18

Piața Universității, kilometrul 0 al Capitalei. Câțiva pietoni așteaptă să traverseze, stând pe niște plăci de gresie sparte. Indiferent pe ce trotuar ar alege să meargă, în cale le ies tot felul de capcane: de la trotuare sparte şi borduri lipsă, la stâlpi rupţi şi mobilier urban vandalizat.

Nici în Centrul Vechi situația nu este mai roz. Pe lângă fațadele clădirilor care arată deplorabil, străzile cu piatră cubică arată ca după război. La toate acestea se adaugă și mizeria de nedescris.

CIPRIAN ENEA, consultant în turism: Impresia pe care Centrul Vechi o lasă va conta, deoarece ea este impresia pe care turiștii o vor transmite mai departe, fie în interiorul României, dacă vorbim despre turiști români, fie în afara României, unde avem parte de atât de multă publicitate negativă, din păcate, și de atât de puțină publicitate pozitivă.

Pentru felul în care arată Centrul Capitalei, municipalitatea dă vina pe lipsa bugetului, dar și pe o firmă privată.

Primăria Capitalei ne-a transmis că abia după aprobarea bugetului de anul acesta și după încheierea unui contract de lucrări, Administrația Străzilor va putea repara trotuarele. În cee ce privește străzile cu piatră cubică din Centrul Vechi, acestea sunt în garanția unei firme private până în 2027.

Iar primăria susţine că i-a cerut în nenumărate rânduri firmei de construcţii să intervină, dar totul a fost în zadar.

DRAGOȘ DINCĂ, profesor universitar, Administrație Publică, SNSPA: Administrația de bază înseamnă, de fapt, să te ocupi de curățenie, de alei, de trotuare, de străzi. Până la a gândi proiecte mari de anvergură, trebuie să ne ocupăm de aceste lucruri simple. Va fi și mai costisitor și mai greu, ca timp, de reparat ceea ce se degradează zi de zi.

În anul 2019, înainte de pandemie, Bucureștiul a fost vizitat de aproape 2 milioane de turiști, majoritatea străini.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite