Centrul Satelitar al Uniunii Europene, condus de un român. Interviu în exclusivitate cu Sorin Ducaru: Agenția aduce o contribuție importantă la securitatea statelor membre ale UE

Familia Regală a României a fost oaspetele Centrului Satelitar al UE care este condus de un român. ”Centrul contribuie la securitatea statelor din Uniunea Europeană”, a spus Sorin Ducaru, directorul agenției, în emisiunea Prim-Plan, de la TVR Info.

30 Septembrie 2023, 11:09 (actualizat 30 Septembrie 2023, 11:13) Știrile TVR |

Centrul este o agenție interguvernamentală situată în Spania care transmite informații din spațiu. Aceasta este condusă de un român, Sorin Ducaru, care a activat în cadrul Organizației Națiunilor Unite, a NATO, și fost ambasador al României în Statele Unite ale Americii între anii 2001-2006.

Sorin Ducaru a povestit că a mai întâlnit Familia Regală a României în urmă cu 20 de ani, la Washington, într-un context în care țara noastră era în plină campanie diplomatică. Aceasta accentua valoarea strategică a României pentru a deveni membru al Alianței Nord-Atlantice.

La Centrul Satelitar al Uniunii Europene lucrează opt români din aproximativ 160 de membri ai echipei centrului.

Contribuție importantă la securitatea statelor membre ale Uniunii Europene

“Acest centru aduce o contribuție importantă la securitatea statelor membre ale Uniunii Europene. (…) Noi ne bazăm pe echipamente în spațiu care fie aparțin statelor membre, fie aparțin unor operatori comerciali privați. Deținem tehnică de ultimă generație de prelucrare ale analizelor, inclusiv tehnici de inteligență artificială”, a precizat directorul agenției.

Principala resursă și valoare a Centrului Satelitar al UE sunt oamenii. “Experții cu studiile lor, care sunt interdisciplinare. (…) E un creuzet de profesii, de talente, de oameni care își actualizează cunoștințele anual și care sunt obligați să evolueze prin ceea de fac în fiecare zi.”

Analizele Centrului Satelitar al UE pot urmări teste cu rachete, iar informațiile sunt verificate cu senzori satelitari. De asemenea, și încălcările de embargo pot fi monitorizate cu ajutorul analizelor agenției.

“Este o resursă pentru astfel de analize. Este și mai clar atunci când vorbim despre protecția frontierelor Uniunii Europene. Decidenții trebuie să aibă surse de date care să scoată în evidență în ce măsură presiuni migraționiste, de exemplu, afectează protecția frontierelor.”

Războiul din Ucraina

Imediat după începutul războiului din Ucraina, analiza satelitară a permis să se urmărească deplasarea unui volum mare de refugiați și să ofere date statelor de la frontiera cu Ucraina, inclusiv României, astfel încât să fie pregătite, a explicat Sorin Ducaru.

Una dintre principalele activități ale centrului este legată și de analiza militară.

“Acest război din Ucraina a scos în evidență și a oferit opiniei publice capacitatea de a înțelege valoarea senzorilor satelitari în astfel de situații, cum au fost imaginile cu convoaie militare care pregăteau ofensiva asupra Kievului. (…) Au fost și situații în care s-a scos în evidență faptul că diferitele atrocități care s-au întâmplat în localitatea Bucea, unde au fost civili uciși și lăsați pe străzi, au putut fi vizualizate prin imagini de arhivă ale sateliților.”

Centrul Satelitar al Uniunii Europene poate oferi informații la cerere, în funcție de context și de crizele care se întâmplă. Multe dintre analize vizează zona de graniță a Uniunii Europene.

Riscurile activității la Centrul Satelitar al Uniunii Europene

Mai multe scrisori capcană au fost expediate unor instituții și responsabili politici din Spania, inclusiv către Centrul Satelitar.

“A fost un episod menit, cred eu, să intimideze. Din fericire, nu a avut niciun efect pentru că procedurile de verificare au făcut ca asta să nu mă afecteze pe mine sau pe cei apropierea mea care au gestionat situația. Suntem în situația de a gestiona multe atacuri cibernetice”, a explicat Sorin Ducaru la emisiunea Prim-Plan.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 9°C 9°C
CRAIOVA 3°C 6°C
BRASOV 3°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI