Centrul Replika a împlinit 7 ani. Teatru social și povești despre problemele lumii noastre. Crezul fondatorilor: accesul la cultură nu ar trebui să fie un lux

1 aprilie 2022, 19:03

Teatrul Replika a împlinit 7 ani de când există – o luptă pentru supraviețuire, într-un context cultural în care independenții n-o duc prea bine.

Celor 4 fondatori, dramaturga Mihaela Michailov, regizorul Radu Apostol și actorii Mihaela Rădescu și Viorel Cojanu, li s-au alăturat în timp alți câțiva creatori și voluntari.

Toți cred în misiunea lor educativă și, pe lângă spectacole, fac și intervenții culturale și ateliere cu elevii.

Replika practică un teatru social, spune povești despre problemele lumii noastre și intră în filosofia acestui centru ca accesul să fie gratuit.

În timp, echipa și-a dat seama că marele câștig este crearea unei comunități de spectatori foarte dedicate.

Katia Pascariu, una dintre cele mai bune actrițe din tânăra generație, e alături de echipa Replika încă de dinainte de înființarea centrului din strada Lânăriei.

Știind că publicul nu plătește bilet, te întrebi cum funcționează un spațiu independent ca Replika. Aflăm că e vorba de multă dăruire în afara orelor de serviciu, căci membrii echipei au joburi în alte instituții culturale, fie sunt profesori la universități, ori actori în teatrele de stat.

În cei 7 ani, Centrul Replika a devenit o adevărată platformă de exprimare care a atras și alți creatori, dar și tineri care s-au integrat în echipă ca voluntari.

Acum, în program, teatrul Replika are două women show-uri în care strălucesc Katia Pascariu și Mihaela Rădescu. În toată liniștea din lume vedem mama eroină a unui copil care suferă de autism, iar „Limite” e un spectacol despre sistemul educațional de la noi.

Titlurile următoare din repertoriu au ca punct comun valorificarea unor istorii personale ale artiștilor, fie că e vorba de un episod biografic al regizorului Eugen Jebeleanu, care a făcut performanță în dansul sportiv, fie că sunt povești personale ale celor din echipa Replika, adunate într-un proiect intitulat „Confesional”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite