Centrul pentru Analiza Politicilor Europene: Există motive de speranță în privința ajutorului american pentru Ucraina

Volodimir Zelenski și Joe Biden
Volodimir Zelenski și Joe Biden
4 octombrie 2023, 13:28

Redăm argumentele expertei dintr-o analiză CEPA.

***

După aproape 20 de luni de la începutul celui mai mare război european de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, cu sute de mii de victime, milioane de familii strămutate, pericole pentru securitatea energetică și alimentară, apariția unui club totalitar de răufăcători care vor să refacă o ordine mondială care să le reflecte ambițiile, cu toate acestea, politica internă este subiectul unor dispute partizane în cea mai puternică țară din lume.

Ideea, larg acceptată anul trecut, că Ucraina luptă pentru ea însăși, dar și pentru noi ceilalți, este acum contestată. Ajutorul a fost tăiat din acordul de finanțare guvernamentală convenit la 30 septembrie.

Și totuși, în ciuda rânjetului de pe fața lui Vladimir Putin și în ciuda unei anumite disperări în rândul susținătorilor Ucrainei, cred că vom fi bine. Printre motivele de optimism se numără faptul incontestabil că ambele camere ale Congresului conțin majorități semnificative pentru ajutorul acordat Ucrainei.

După cum a declarat președintele Biden la 2 octombrie: „Există un număr covârșitor de republicani și democrați, atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat, care susțin Ucraina. Haideți să votăm.”

SUA au un deficit de finanțare pe termen scurt în urma așa-numitei rezoluții continue (CR), care permite guvernului federal să continue să funcționeze timp de 45 de zile.

Ajutorul pentru Ucraina a fost eliminat, dar acum se vor depune eforturi pentru a-l restabili. Guvernul mai are la dispoziție aproximativ 5,5 miliarde de dolari din fondurile pentru Ucraina, iar acestea ar trebui să dureze câteva luni.

Congresul trebuie să facă două lucruri.

În primul rând, să conducă eforturile SUA și să asigure resurse solide pentru sprijinul acordat Ucrainei pentru restul anului 2023 și pentru tot anul 2024, și asta rapid.

Și, în al doilea rând, să transmită mesajul către publicul american, parteneri și aliați, precum și Rusiei și altor concurenți și adversari, cu privire la natura critică a conducerii și a sprijinului SUA pentru lupta pentru libertate a Ucrainei.

Pentru prima chestiune, legislatorii trebuie să se ocupe de această problemă cât mai curând posibil. Și nu se poate limita la ajutorul de 6 miliarde de dolari propus în cel mai recent și în cele din urmă nereușit pachet bugetar, sau chiar la cele 24 de miliarde de dolari solicitate de administrație în această vară.

Fondurile trebuie să ofere certitudine pentru a ajuta la planificarea pe termen lung și la supravegherea pe care Congresul insistă pe bună dreptate. Acest lucru nu se poate face fără resurse, buget și planificare consistente.

Acest pachet de ajutoare ar trebui să acopere restul anului și, în mod ideal, tot anul 2024. Acesta ar trebui să ia în considerare 12-16 luni de planificare și sprijin care să cuprindă toate aspectele, inclusiv asistența militară, economică și umanitară. Numai vizând un pachet pe termen lung putem ne asigura că ajutorul pentru Ucraina este delimitat de ciclul electoral din SUA și de faptul (îngrijorător) că linia de demarcație dintre politica externă și problemele interne continuă să se estompeze.

În al doilea rând, SUA și aliații săi democratici trebuie să ofere leadership în probleme dificile și uneori nepopulare.

SUA au nevoie ca oficialii aleși să argumenteze în mod constant de ce în această luptă nu este vorba despre o singură țară din Europa de Est, ci să argumenteze că o înfrângere a Ucrainei ar perfora securitatea continentului european și, astfel, ar pune în pericol interesele SUA.

Securitatea națională a SUA este împletită cu securitatea europeană. Liderii din ambele părți ale culoarului și din ambele părți ale Capitoliului înțeleg acest lucru și își manifestă în mod repetat sprijinul ferm pentru continuarea ajutorului acordat Ucrainei. Aceasta a inclus o scrisoare comună neobișnuită a liderului majorității, Chuck Schumer, și a liderului minorității, Mitch McConnell, în aceeași zi cu adoptarea rezoluției de menținere a continuității, prin care se solicită o revenire rapidă la lucru în ceea ce privește resursele pentru lupta din Ucraina.

Cu toate acestea, luptele interne din cadrul partidului republican din Camera Reprezentanților par să fie în capul listei de lucruri de făcut atunci când Camera se va întoarce în sesiune săptămâna aceasta. Există semne că aceasta ar putea deveni destul de urâtă și ar putea implica eforturi de înlăturare a președintelui Kevin McCarthy. Aceasta ar fi o distragere a atenției.

Dar eu aleg să am speranță. De-a lungul anilor mei în serviciul guvernamental, am văzut cum rațiunea a înlocuit absurditatea, cum pragmatismul a înlocuit furia și cum buna guvernare a înlocuit politicianismul. Îmi păstrez credința în sistem. Majoritatea membrilor Congresului dorește să își facă treaba, să asigure sprijinul ucrainenilor și să dea dovadă de o conducere clară în ceea ce privește aceste nevoi critice de securitate națională. Cred în instituția Congresului SUA; acum este timpul ca instituția să creadă în ea însăși.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite