Centrul pentru Analiza Politicilor Europene: Elita din Rusia se pregătește de următorul război civil. Kadîrov își menajează cele mai eficiente trupe pentru că va avea nevoie de ele mai târziu

Ramzan Kadîrov
Ramzan Kadîrov
17 ianuarie 2023, 10:27

Redăm argumentele lui Edward Lucas.

***

Evgheni Prigojin nu se obosește decât rareori cu subtilitatea. Anul trecut, a executat un dezertor cu un baros. Acum, fondatorul companiei militare private Wagner Group a lansat un atac la adresa lui Valeri Gherasimov, șeful Statului Major rus, care este rareori supus criticilor publice. Învinuindu-l pentru lipsa de muniție în timpul luptelor pentru orașul ucrainean Soledar, unde se află o salină, Prigojin l-a numit пидор (în sens larg, „poponar”, dar mai depreciativ). Cel mai recent, el s-a plâns că eforturile mercenarilor săi sunt subapreciate. Generalii din armata regulată încercau să-i „fure victoria” la Soledar, s-a plâns el. Abia atunci ministerul rus al Apărării i-a mulțumit lui Wagner pentru eforturile sale.

Acest lucru este ciudat, și nu doar pentru că Soledar a fost un premiu minor, care abia dacă merita pierderile colosale pe care Wagner le-a suferit în atacul său. Adevăratul detaliu interesant aici este că cineva ca Prigojin, care a început viața ca bucătar amical al lui Putin, reușește să devină o figură politică majoră în Rusia.

Grupul său Wagner este cel mai cunoscut grup de mercenari al Rusiei, furnizând forță militară în Africa sau Siria și susținând războiul din Ucraina prin canalizarea prizonierilor către linia frontului. Mai sunt și alții. Ministrul Apărării, Serghei Shoigu, are o companie militară privată numită Patriot. Magnatul Ghennadi Timcenko are Redut, folosită anterior pentru a asigura securitatea în afacerea sa cu resurse naturale. Ramzan Kadîrov, omul forte din Cecenia, își conduce republica ca pe-un fief mafiot, tot cu armata sa privată.

Faptul că aceste și alte forțe neregulate sunt necesare este în sine un semn al eșecului forțelor armate ruse. În teorie, toate activitățile militare mercenare pe teritoriul rusesc sunt ilegale. Acum nu este doar tolerată, ci și înfloritoare. Mai mult, aceste unități sunt parazitate de armata rusă principală. Ele concurează cu aceasta, și cu altele, pentru aprovizionare. Existența lor complică lanțul de comandă și reduce eficacitatea militară globală a Rusiei.

Există un iz de anii 1990 în această situație, când oligarhii aveau forțe de securitate private care operau deasupra și în afara legii. Acest lucru a luat sfârșit odată cu ascensiunea lui Putin. Dar de data asta este diferit: acestea nu sunt gărzi de corp glorificate, ci adevărate forțe paramilitare. Ele și șefii lor războinici nu reflectă doar starea politicii rusești. Ci o modelează.

Andrei Piontkovski, un comentator născut în Rusia, care trăiește acum în exil în Statele Unite, susține că elita rusă crede că înfrângerea în Ucraina se profilează și că epoca Putin este condamnată. Clanurile aflate în conflict se pregătesc pentru ceea ce urmează: protejarea a ceea ce au deja și disputa pentru activele vaste care vor fi disponibile după prăbușirea regimului. Acest lucru se potrivește cu comportamentul ciudat de conciliant al lui Prigojin din ultima vreme: în ajunul Anului Nou, el a oferit portocale mandarine și felicitări de sezon prizonierilor de război ucraineni. De asemenea, el a spus că „este timpul să terminăm războiul și să începem afaceri adevărate”. Aceasta explică, de asemenea, încercările sale de a submina autoritatea și credibilitatea forțelor armate ale Rusiei: poate singura instituție care ar putea ține țara unită.

Teza lui Piontkovski ar putea explica, de asemenea, de ce Kadîrov pare să își menajeze cele mai eficiente trupe din războiul din Ucraina. Va avea nevoie de ele mai târziu. Liderul cecen și-a ținut în mod batjocoritor propria conferință de presă online, imediat după ce Putin a anulat-o pe a sa, în mod normal un punct fix al calendarului rusesc de sfârșit de an.

Acest lucru adaugă o nouă dimensiune la discuția bulversantă despre posibila dezintegrare a Rusiei. Piontkovski susține că războiul civil iminent nu va fi pe tema orientărilor politice („roșu” versus „alb”), nici o explozie post-imperială de-a lungul unor falii regionale, etnice sau religioase. Va fi vorba de gangsteri care se vor lupta pentru bani. Probabil sau nu, a venit momentul să începem să ne pregătim pentru acest lucru, precum și pentru pericolul și perturbările pe care le va aduce.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite