Soarta celui mai râvnit teren dintr-o zonă exclusivistă a Capitalei rămâne incertă, chiar și după aprobarea unei legi care îi stabilește destinația. Revendicat în instanță de decenii, oferit prin decret regal clubului hipic al României, centrul expozițional Romexpo ar putea ajunge o uriașă afacere imobiliară de câteva miliarde de euro. Curtea Constituțională va fi cea care va lămuri situația controversată.
În perioada interbelică, România se situa pe primele locuri în lume când se vorbea despre cursele de galop, valoarea premiilor şi a cailor. Pentru a fi la înălțimea marilor competiții, Jockey Club a primit, prin decret regal, peste 60 de hectare în zona Băneasa. Dar când au preluat puterea, comuniștii au distrus Hiprodromul Băneasa.
O parte din teren a fost dat, în anii '70 Camerei de Comerț și Industrie care a construit spațiul expozițional Romexpo.
Iar pe o altă suprafață s-a ridicat Casa Scânteii.
După Revoluție, proprietarii au cerut înapoi terenul sau compensații financiare. Procesele trenează dar cu acceptul primăriei, Parlamentul a votat un proiect prin care se transmit cu titlu gratuit cele 46 de hectare pe care se află Romexpo Camerei de Comerț și Industrie a României. Aceasta are în plan un parteneriat privat cu Iulius Mall pentru un uriaș centru de afaceri, care va costa aproape 3 miliarde de euro.
17 hectare din această suprafață sunt însă în litigiu cu statul. Cei care revendică terenul de sub Romexpo nu văd cu ochi buni posibilele efecte ale acestei legi.
Valoarea acestui teren poate fi colosală.
Foștii proprietari mai au încă o speranță. USR și UDMR au contestat proiectul votat de Parlament la Curtea Constituțională, așteptată să ia o decizie până la finalul acestei luni.