Centrul de vaccinare din Găești, deschis și altor persoane care ar fi vrut să se imunizeze. Doze livrate în cutii de pizza la Slobozia. V. Gheorghiță: E important să se respecte lanțul de frig

Autoritățile grăbesc pasul și vor să vaccineze vârstnicii mai devreme față de calendarul inițial. Din 15 ianuarie începe imunizarea celor din centrele de îngrijire, urmează persoanele peste 60 de ani și cele cu boli cronice. Deja în țară unele autorități locale sunt pregătite. Momentul inedit al zilei vine de la Slobozia, acolo unde vaccinul a fost livrat în cutii de pizza. Spitalul Județean de Urgență Slobozia menţionează că se delimitează ferm de modul de ambalare şi că este doar un beneficiar, logistica şi transportul fiind asigurate de alte instituții.

05 Ianuarie 2021, 18:22 (actualizat 05 Ianuarie 2021, 20:33) Știrile TVR |
Vârstnicii vor fi chemați la vaccin din 15 ianuarie
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Într-o postare pe Facebook, managerul spitalului din Găești, Laurențiu Belușică, anunță că centrul de vaccinare din spital a fost deschis și că personalul va administra vaccinul anti-COVID oricui se prezintă voluntar la centru.

Anunțul a stârnit stupoare, pentru că această primă etapă se adresează doar cadrelor medicale.

Laurențiu Belușică, managerul Spitalului din Găești: "Am scris un mesaj pe Facebook. Facebook nu este o sursă de informare. Pe Facebook pot să scriu ce vreau eu. Aș vrea să fac o chestie pentru că sunt doze care rămân și se aruncă. (...) Eu am rămas cu o doză de vaccin care ar fi trebuit să o arunc. Ce fac cu ea? Norocul a fost că am găsit pe cineva din spital care avea dreptul. S-a înscris și a făcut-o".

Autoritățile vor să grăbească lucrurile. Premierul și coordonatorul campaniei de vaccinare anunță imunizarea vârstnicilor din 15 ianuarie.

Ulterior, vor fi vaccinați românii peste 60 de ani și cei cu boli cronice. Li se vor adăuga în jur de 1,5 milioane de persoane care deservesc activități esențiale.

Premierul le-a cerut prefecților să grăbească amenajarea și autorizarea celor aproape o mie de centre de vaccinare din afara spitalelor.

Autoritățile din Iași au anunțat că au capacitatea să înceapă vaccinarea vârstnicilor și a angajaților din căminele rezidenţiale şi medico-sociale pe 11 ianuarie. Aproximativ 60% dintre angajaţi şi beneficiari vor să fie imunizaţi. Vaccinarea se va face cu echipe mobile, organizate în 3 caravane.

Rigoarea coordonării militare a acestei campanii de vaccinare e zdruncinată de ce s-a întâmplat la Slobozia. Acolo vaccinul a ajuns în cutii de pizza.

Imaginile au fost publicate în presa locală.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare: "Nu are legătură cu siguranţa în care sunt transportate, este doar o modalitate în care sunt separate acele doze din pachetul iniţial. Important este să se respecte lanţul de frig, pentru că ele nu sunt transportate efectiv în cutii de carton, ci în cutii frigorifice cu data logger care monitorizează în permanenţă temperatura, iar acest lucru se poate proba în orice moment, pentru că este o datorie a noastră de a asigura condiţiile lanţului de frig. (...) Evident că la preluarea dozelor de vaccin în centrul regional există un proces-verbal de predare-preluare şi există un aviz de însoţire a acestor doze, unde este obligatoriu să se specifice şi să se verifice respectarea condiţiilor de temperatură".

Miercuri, România va primi încă 150.000 de doze de vaccin.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI