TELEJURNAL REGIONAL

Centrul de transplant hepatic din Iași nu mai are bani pentru intervențiile salvatoare

Ultima operație la Centrul de transplant hepatic din Iași a avut loc în urmă cu 10 zile și de atunci vistieria unității este goală.

06 Aprilie 2021, 11:20 (actualizat 06 Aprilie 2021, 11:24) |
Centrul de transplant din Iasi nu mai are bani
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Programul de transplant nu a primit bugetul pentru anul în curs, iar în aceste condiții medicii spun că s-ar putea să fie nevoiți să sisteze activitatea. La fel se întâmplă și cu transplanturile renale sau de cornee. Ultimul transplant hepatic a fost realizat la Iași pe 25 martie. De altfel în toată perioada pandemiei la Iași s-au făcut intervențiile salvatoare de vieți.

De la începutul anului în Centrul de Transplant Renal de la Spitalul Sf. Spiridon s-au realizat 14 proceduri, 4 de la donator viu și 10 de la donatori aflați în moarte cerebrală.

Anul trecut în plină pandemie în Centrul de Transplant Hepatic de la Iași a salvat viața a șase pacienți care sufereau de boli grave de ficat. Anul 2021 a început în forța pentru centrul ieșean, aici fiind realizate în doar în 3 luni, 4 astfel de intervenții chirurgicale.

Din păcate programul de transplant nu a primit bugetul pentru anul în curs. În aceste condiții medicii spun că s-ar putea să fie nevoiți să sisteze activitatea de transplant.

Transplantul hepatic constă în înlocuirea ficatului bolnav, care nu își mai poate îndeplini funcțiile, cu un ficat sănătos fie de la un donator decedat, fie de la o persoană în viață. Ultimul transplant hepatic a fost realizat la Iași pe 25 martie de la un donator aflat în moarte cerebrală.

Nu doar transplantul hepatic, ci și cel renal și de cornee sunt în aceeași situație financiară. De la începutul anului în Centrul de Transplant Renal de la Spitalul Sf. Spiridon s-au realizat 14 proceduri, 4 de la donator viu și 10 de la donatori aflați în moarte cerebrală.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TELEJURNAL REGIONAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 17°C
IASI 14°C 14°C
CLUJ 13°C 13°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 17°C 16°C
BRASOV 13°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI