Centrul de transfuzii din Buzău, într-o clădire cu risc seismic de clasa a doua

3 mai 2022, 20:15

Din 1974, când a fost ridicat, centrul de transfuzii din Buzău nu a fost niciodată reparat sau consolidat. Este construit pe două niveluri și subsol, unde se află și un buncăr antiatomic.

Încăperea unde funcționa casieria e plină de crăpături, podeaua s-a lăsat și camera a fost dezafectată.

Conducerea institutului spune că primele fisuri au fost descoperite în urmă cu câțiva ani, iar degradarea a continuat, așa că s-au început demersurile pentru consolidarea clădirii. Anul trecut s-au primit fondurile pentru realizarea expertizei. Aceasta a scos la iveală gravitatea situației. În partea de jos a clădirii, infiltrațiile au șubrezit podeaua, care a antrenat apoi și restul structurii.

VIOREL CONSTANTINESCU, inginer proiectant: S-a constatat că, în partea superioară a clădirii, sunt pereţi care au ieşit din planul cadrelor, deci asta înseamnă că această clădire a avut deplasări mari în orizontal şi a fost încadrată în clasa a II-a de risc seismic. O clădire nu trebuie să fie privită să reziste până la primul cutremur, ea trebuie să reziste la cutremurul de amplasament şi s-a constatat că ea nu rezistă.

Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii Buzău: Documentația a fost depusă, am luat legătura cu Ministerul Sănătății, așteptăm faza a doua de proiectare. Am primit informația că documentele sunt în lucru și avem speranța cât mai repede să primim fondurile necesare.

Clădirea nu este în pericol de prăbușire, dă asigurări conducerea Centrului de transfuzii. De altfel, zona unde sunt primiți donatorii nu este afectată de fisuri și este dotată cu aparatură nouă.

Centrul de transfuzii este o unitate sanitară de interes strategic. Pe lângă recoltare, prelucrează și pune la dispoziția spitalelor din județ și din țară sânge și plasmă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite