Centrul de arşi de la Iaşi, inaugurat. Moment de reculegere pentru victimele de la Colectiv

La aproape 4 ani de la tragedia din Colectiv, a fost inaugurată Clinica de Arşi din Iaşi. Reabilitarea a început în 2012. De mâine, susțin medicii, acolo vor putea fi tratați pacienți cu orice tip de arsură, indiferent de gravitatea acesteia. Toate lucrările şi dotarea au costat 50 de milioane de lei, bani alocaţi de Ministerul Sănătăţii eşalonat, în ultimii 7 ani.

16 Octombrie 2019, 12:08 (actualizat 16 Octombrie 2019, 20:13) |
Marii arși, tratați și la Iași
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Clinica de la Iaşi are 5 săli de operație și 20 de paturi. Cinci sunt pentru marii arși.  Astfel, pacienţii din zona Moldovei nu vor mai fi trimişi în Capitală şi în străinătate, ca până acum.

Prof. dr. Theodor Stamate, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Arși Iași: Condiţiile pe care le oferă clinica sunt de nivel european. (…) Marele ars care necesită circuite speciale, aer filtrat şi sterilizat, nu va mai fi trimis în altă parte.

Lucrările de construcție, amenajare și dotare a secției au costat peste 50 de milioane de lei.

Medicii și asistentele care lucrează în noua secție au urmat stagii de pregătire în centre cu tradiție în tratarea marelui ars, din Paris și Lyon.

În România, avem acum 23 de paturi pentru mari arşi: 11 în Capitală, 2 la Braşov, 5 la Timişoara şi 5 la Iaşi.

_______________________________

"Cred că din tot ceea ce am făcut până acum învăţăm fiecare câte ceva. Lucrurile merg dacă facem echipă şi dacă ne dorim să meargă. Am demonstrat aici, la Iaşi, că lucrurile pot să meargă. Am demonstrat şi la Timişoara că lucrurile pot să meargă, astfel încât dacă se mai întâmplă nenorociri să ne putem să ne ajutăm semenii", a declarat Sorina Pintea, citată de Mediafax.

Pintea i-a transmis preşedintelui Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu, prezent la inaugurare, că indiferent unde se va afla își dorește să fie părtaşă la visul lui, acela de a face o maternitate. "Dar asta este o altă poveste. O poveste frumoasă care cred că va avea un final fericit. Mulţumesc că m-aţi primit în mijlocul dumneavoastră. Vă urez să aveţi puterea să daţi cât mai mult din sufletul dumneavoastră, ca şi până acum pentru toţi cei pe care îi îngijiţi", a spus Pintea.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu, a declarat că s-au împlinit patru ani de la tragedia din Colectiv şi încă este nevoie de astfel de centre.

"Ştim cu toţii că această nevoie este uriaşă. Mă bucur foarte mult să aflu că acest spital are 260 de ani, că a fost construit de Biserică, un lucru fantastic. Sper ca în continuare Biserica să se implice şi să ne ajute să construim şi acum în anii aceştia noi spitale. Sper ca în curând să fie deschise şi celelalte patru centre, pentru că din păcate arşi avem aproape zi de zi în ţară şi este nevoie foarte mare de astfel de spaţii", a spus Iancu.

Cei prezenți au ținut un moment de reculegere pentru victimele de la Colectiv.

După inaugurare, Sorina Pintea a spus că în acest moment există în toată țara 23 paturi de mari arși și 10 paturi la Spitalul „Grigore Alexandrescu” pentru copii. Centrul este mai spațios decât cel din Timișoara, a spus Pintea, potrivit căreia dacă este nevoie centrul poate deveni operațional de mîine.

Centrul de arşi de la Iaşi funcţionează în cadrul clinicii de Chirurgie Plastică a Spitalului „Sf. Spiridon”. Centrul are cinci paturi de terapie intensivă pentru marii arşi și zece paturi pentru cei care suferă arsuri mai mici.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 2°C 6°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 4°C 6°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 1°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI