Centrul Cultural Rus din Cipru, grav avariat în urma unui incendiu. Cauzele incidentului, necunoscute

Centrul Cultural Rus din Cipru grav avariat în urma unui incendiu; cauzele incidentului necunoscute
Centrul Cultural Rus din Cipru grav avariat în urma unui incendiu; cauzele incidentului necunoscute
26 aprilie 2023, 20:15

„Întreaga clădire a suferit pagube importante”, a anunţat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Brigăzii locale de pompieri, Andreas Kettis. „Cauzele incendiului vor face obiectul unei anchete în cooperare cu Poliţia şi, dacă va fi nevoie, cu alte servicii ale statului”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Cinci vehicule ale pompierilor au intervenit în centrul oraşului Nicosia în jurul orei locale 13:45 (10:45 GMT), potrivit Biroului pentru combaterea incendiilor.

Martori oculari au declarat că au văzut o coloană de fum şi flăcări care au acoperit exteriorul clădirii. Alţii au spus că au auzit şi explozii.

Ambasadorul rus în Cipru, Murat Ziazikov, citat de agenţia de presă TASS, a dat asigurări spunând că nu au existat victime şi că „diferite teorii sunt examinate”.

Directoarea acestui centru cultural, Alina Radcenko, a spus că a auzit „două explozii puternice” cu puţin timp înainte de izbucnirea incendiului, a raportat TASS. Citând alţi martori, Alina Radcenko a mai spus că „mai multe cocktailuri Molotov au fost aruncate înspre clădire”, o informaţie care nu a putut fi confirmată nici de Poliţia cipriotă, nici de pompierii locali.

Autorităţile cipriote au declarat că este prea devreme pentru a stabili cauza incendiului.

Centrul cultural, care propune cursuri de limbă rusă şi al cărui sediu este acoperit cu benzi vopsite în roşu, alb şi albastru, culorile drapelului rus, este administrat de Ambasada Rusiei.

A fost construit în 1978, însă nu se află în proximitatea Ambasadei ruse.

Peste 18.000 de ruşi şi 4.600 de ucraineni trăiesc permanent pe această insulă mediteraneană, potrivit statisticilor oficiale ale Guvernului cipriot, ce datează dinainte de invazia declanşată de Rusia în Ucraina pe 24 februarie 2022.

La începutul războiului, Cipru, stat membru al Uniunii Europene, a primit cel puţin 10.000 de refugiaţi ucraineni. Numeroşi cetăţeni ruşi s-au mutat de asemenea pe această insulă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite