Centrele de vaccinare se închid, imunizarea trece la medicii de familie. Ministrul Sănătății: Ordinul privind plata vaccinurilor nefolosite nu se va aplica pentru serurile anti-Covid

Centrele de vaccinare se închid până pe 30 iunie. Imunizările anti-Covid se vor putea face în continuare, dar la medicii de familie. Aceştia spun că un ordin al Ministerului Sănătății îi va obliga să plătească dozele de vaccin neconsumate, iar asta va descuraja mult activitatea de imunizare în cabinetele lor. În replică, oficialii din minister susţin că până la vară se va găsi o soluţie, iar ordinul privind plata vaccinurilor nefolosite nu se va aplica pentru serurile anti-Covid.

19 Aprilie 2022, 21:53 (actualizat 19 Aprilie 2022, 22:43) Știrile TVR |

În urmă cu doar câteva luni, centrele de vaccinare așa arătau: pline până la refuz de oameni care se imunizau din convingere sau din nevoia de a circula liber. Acum, astfel de locuri sunt aproape pustii. La centrul de la Palatul Copiilor din Capitală, într-o oră, o singură persoană a venit să se vaccineze. Sofia, elevă în clasa a 11-a, s-a prezentat pentru doza a treia, de care are nevoie la Viena.

SOFIA, elevă: E neobişnuit, mă aşteptam să fie mai multe persoane. Am intrat direct, mi-am făcut vaccinul, nu a trebuit să stau la nicio coadă şi sunt singurică aici şi e puțin sinistru.

DANIELA MIU, medic, Centrul de Vaccinare Palatul Copiilor: Astăzi au fost cinci persoane în centru. Ieri nu a fost un număr extraordinar, au fost în jur de 15 sau 20 maxim de persoane.

Imaginea este dezolantă. Cabinetele de vaccinare sunt goale, în sala de aşteptare lumina a fost stinsă, freamătul de altădată a fost înlocuit de tăcere.

În perioada de interes maxim pentru imunizare, centrul de la Palatul Copiilor din Capitală era unul dintre cele mai solicitate. Aici s-au făcut chiar şi 1.600 de vaccinări într-o singură zi. Astăzi, abia dacă vorbim despre câteva zeci de vaccinări la finalul unei săptămâni.

În acest context, autorităţile au anunţat că de la 1 iulie centrele vor fi desfiinţate, iar activitatea de vaccinare anti-Covid va fi mutată în integralitate la medicii de familie. Doar că aceştia din urmă spun că, potrivit unui ordin al ministerului, ar putea fi obligaţi să plătească dozele de vaccin neconsumate. Ei mai cer ca serurile să le fie aduse în cabinete.

Dr. DACIANA TOMA, secretar, Societatea Naţională de Medicina Familiei: Niciunul dintre noi nu îşi doreşte, că te doare sufletul să deschizi un flacon şi să arunci cinci doze, niciunul nu îşi doreşte asta, dar în momentul în care tu pui presiune pe mine că şi o doză dacă o pierd, o plătesc, nu e în regulă. În Bucureşti, vaccinurile pentru copii, vaccinul antigripal îl luăm de pe strada Spiru Haret, de lângă Cişmigiu, iar vaccinul anti-Covid se ia din Policlinica Vitan.

GINDROVEL DUMITRA, medic de familie, coordonator Grupul de Vaccinologie: Ca medic, opinia mea este că este mult mai important să ai un pacient vaccinat, cel puțin unul, decât niciunul, dar cu vaccinuri în frigider.

ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătăţii: Vaccinul COVID nu face obiectul acestei prevederi, pentru că vaccinul Covid nu face, în momentul de față, subiectul acestui tip de contract. Până la 1 iulie găsim o soluție pentru vaccinul acesta.

În săptămâna 11-17 aprilie, la nivel naţional, s-au vaccinat aproximativ 10.000 de persoane, dintre care aproape 1.200 cu prima doză. Până acum, 8.100.000 de persoane sunt vaccinate cu schema completă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI