Centrele de transfuzii, lipsă acută de personal și dotări. Ministerul Sănătății propune reorganizarea

Unul din zece pacienți care ajung în spitalele din România are nevoie de sânge. Suntem însă pe ultimele locuri în ceea ce privește numărul de donatori, iar multe intervenții chirurgicale din țară sunt amânate din lipsă de sânge. Și centrele de Transfuzii suferă din lipsă de personal și dotări. Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect prin care se reorganizează sistemul de transfuzii.

12 Septembrie 2019, 19:56 Știrile TVR |
Sistemul de transfuzii se reorganizează
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Îmbătrânirea populației prin plecarea tinerilor în străinătate a dus și la scăderea numărului de donatori de la an la an. Așa se face că 1 din 3 oameni nu beneficiază de sânge atunci când e nevoie.

Centrele de Transfuzii lucrează cu aparatură învechită și personal insuficient pentru a colecta necesarul de sânge.

Dr. Andrei Rosin, directorul Centrului de Transfuzii Sf. Gheorghe: Nu avem personal suficient. Dacă mut echipa de acolo în partea cealaltă nu recoltez la centru. Avem și aparatură foarte veche, avem inclusiv un analizor din 1993.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: E nevoie de un personal care să asigure și continuitate acolo, adică sâmbătă, duminică, Aceste centre nu au mai fost dotate cu aparatură performanță de aproximativ 10 ani.

Problemele au ajuns și în atenția Comisiei Europene.

Stefaan Van De Spiegel, coordonatorul Dep. Substanţe de Origine Umană, Comisia Europeană: Sistemul din România nu este aliniat la cerinţele legislaţiei europene în ceea ce priveşte siguranţa şi calitatea la care fiecare cetăţean are dreptul în sistemul de transfuzii.

Cea mai mare problemă a centrelor de transfuzii din țară rămâne lipsa donatorilor. Doar 2 la sută dintre români merg anual să doneze sânge. Mai puțin de jumătate față de media europeană.

Cei care donează primesc și anumite beneficii, printre care tichete de masă și o zi liberă de la serviciu.

Statistic, fiecare om are nevoie - pe parcursul vieții - cel puțin o dată de o transfuzie.

Dacă sângele tău este sănătos, poți să salvezi chiar și trei vieți.

Studiile au demonstrat și că sângele donatorilor este împrospătat, imunitatea organismului creşte, iar riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 26°C
IASI 24°C 22°C
CLUJ 21°C 21°C
CONSTANTA 23°C 21°C
CRAIOVA 27°C 21°C
BRASOV 22°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI