Centrele de permanenţă, fără bani de 4 luni. Medicii de gardă în zonele izolate nu mai au fonduri nici pentru medicamente

Centrele de permanenţă, unde ajung bolnavii cand cabinetele medicale sunt închise sau dacă Urgenţa e prea departe, nu au primit un ban de la casele de asigurări de 4 luni. Medicii spun că nici medicamente nu mai au cu ce să ia. Casa Naţională anunța că le va trimite fondurile primite chiar azi de la Finanţe. Dar acestea sunt suficiente numai două săptămâni.

02 Octombrie 2018, 20:52 (actualizat 02 Octombrie 2018, 21:04) Știrile TVR |
Centrele de Permanență, fără bani de 4 luni
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Doctorul Rareş Ciuzan coordonează centrul de permanenţă deschis pentru cele peste 20 de mii de suflete din comunele de pe Valea Bârgăului. Îi asistă şi pe turiştii din zonele Tihuţa şi Colibiţa.

În centru sunt şase medici care asigură permanenţa. De aproape patru luni, nu au mai primit vreun ban de la Casa de Asigurări. Fiecare are peste 300 de ore de gardă neplătite.

Şi în judeţul Galaţi, Casa de Asigurări are restanţe mari.

Medicii de familie din cele 352 de centre de permanenţă din toată ţara au aflat că au rămas fără bani fiindcă Ministerul de Finanţe nu a alocat la timp fondurile necesare.

De fapt, bugetul s-a terminat în primele patru luni ale anului, explică reprezentanţii CNAS. S-a apelat apoi la fondul de urgenţă al Guvernului, dar banii au ajuns doar până la jumătatea lui iunie.

La ultima rectificare bugetară au fost suplimentate fondurile pentru centre.

Banii ajung însă doar până la jumătatea acestei luni. Cei de la Casa Naţională speră ca următoarea rectificare să rezolve cât mai repede problema.

Centrele de permanenţă au fost înfiinţate pentru ca oamenii să aibă la cine să apeleze atunci când cabinetele medicale sunt închise. Şi să nu mai aglomereze unităţile de primiri-urgenţe.

Majoritatea funcţionează în zonele rurale sau izolate ori în locul spitalelor desfiinţate din unele oraşe. Pot fi singura şansă la viaţă pentru cei la care salvarea ar ajunge prea târziu.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 11°C 13°C
CLUJ 11°C 15°C
CONSTANTA 10°C 11°C
CRAIOVA 12°C 19°C
BRASOV 8°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI