Centrele de asistență medicală comunitară, soluții pentru satele fără medici

2 aprilie 2018, 13:19

2.600 de oameni locuiesc în satele Gostinari şi Mironeşti din judeţul Giurgiu. Până acum trei ani, un singur medic de familie se ocupă de comunitate. În 2015, a fost deschis centrul de asistenţă comunitară şi doctorului i s-au alăturat un asistent medical şi un mediator sanitar.

Echipa medicală s-a lăudat în față ministrului Sănătăţii şi a şefei Biroului OMS în România. Femeile sunt mândre, mai ales, că au reuşit să crească rată vaccinării de la 60% cât era în 2015 la 95%, acum. Nu a fost simplu. Mediatorul şi asistentul s-au dus din poartă în poartă şi le-au spus părinţilor cât de importantă e protecția bebeluşilor.

Asistență, mediatorul şi medicul au grijă că femeile să meargă la control în timpul sarcinii. Fie că sunt sau nu asigurate.

În România sunt 45 de astfel de centre. Insuficiente, în condiţiile în care în 600 de localităţi nu lucrează niciun medic de familie iar oamenii sunt nevoiţi să parcurgă distanţe lungi pentru o consultaţie.

În Poiana Ilvei din Bistriţa Năsăud trăiesc 1400 de oameni. Nu au medic de familie.

Ministrul Sănătăţii face promisiuni.

La nivel naţional, în cele 45 de centre lucrează 484 de mediatori sanitari şi 1500 de asistente.

Este foarte important ca o comunitate care are 2.600 de locuitori, din care 1000 populație romă, să aibă un grad de vaccinare de 95 %, asta spune multe, este foarte important că în această comunitate s-a redus foarte mult mortalitatea infantilă, unde, știți foarte bine, suntem campioni în Europa. În această comunitate numărul cazurilor de tuberculoză a scăzut. Și aici suntem campioni. Aceste centre comunitare sunt un lucru extraordinar, lucru pe care trebuie să-l folosim în continuare, a spus ministrul Sorina Pintea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite