Centralele pe gaze ar putea fi interzise. Măsura ar putea să se aplice în Uniunea Europeană, pentru reducerea poluării

Centralele individuale pe gaze ar putea fi interzise, nu doar în România, ci în toată Uniunea Europeană. Experții în planificare energetică au făcut această propunere, în încercarea de a găsi soluții pentru reducerea emisiilor de carbon. Specialiștii în energie susțin însă că măsura are ca scop, de fapt, reducerea dependenței de gazul rusesc.

04 Februarie 2019, 20:08 |
Centralele pe gaze ar putea fi interzise
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Galațiul este unul dintre marile orașe în care aproape toți locuitorii folosesc propriile centrale pe gaz, pentru că sistemul centralizat de termoficare era ineficient.

În ultimii ani, tot mai mulți români s-au debranșat de la sistemul public de termoficare. Acum, pentru a avea căldură și apă caldă, centralele de apartament trebuie schimbate o dată la un deceniu.

Oamenii sunt îngrijorați că nu vor mai putea monta centrale noi dacă vor fi adoptate propunerile experților europeni pentru reducerea poluării.

Experții europeni propun interzicerea montării de noi centrale termice pe gaz din 2030.

Alternativa ar fi sistemele publice de termoficare pe biogaz obținut din arderea deșeurilor industriale sau soluții individuale, cum sunt pompele de căldură și centralele electrice.

Brian Vad Mathiesen, expert în energie al Comisiei Europene, coordonatorul proiectului: "Dacă reabilităm termic clădirile, să le facem mai eficiente, şi dacă exploatăm sistemele publice de termoficare vom avea emisii mai mici de carbon, deci va fi mai bine pentru climă. Vom avea emisii locale mai scăzute pentru că atunci vom putea să eliminăm centralele pe gaz din oraşe. Şi vom avea costuri mai mici pentru că este mai ieftin să folosim căldura care se pierde sau căldura din reţeaua de termoficare decât să avem sute de mii de centrale individuale pe gaz care trebuie alimentate şi întreţinute".

Olanda a anunțat deja că interzice instalarea centralelor pe gaz în clădirile noi, cu excepția zonelor în care nu există alte resurse.

În România au existat inițiative de a impune propietarilor care au centrale de apartament o taxă de poluare, dar niciuna nu s-a concretizat.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 6°C 5°C
CLUJ 1°C 1°C
CONSTANTA 12°C 9°C
CRAIOVA 3°C 10°C
BRASOV 9°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI