Centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, a fost oprită. Coordonatorul CNCAN, Petre Min, pentru TVR: Este o măsură de siguranţă pentru toată lumea

Operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet sâmbătă noapte, ca măsură de siguranţă, a anunţat Energoatom, operatorul ucrainean al centralei. Decizia a fost luată în contextul unor atacuri repetate în jurul amplasamentului. Ucrainenii şi ruşii se acuză de provocarea unor acţiuni periculoase în zonă. Coordonatorul Comisiei Naţionale pentru Controlul activităţilor nucleare a explicat, în exclusivitate pentru Ştirile TVR, consecinţele deciziei opririi centralei de la Zaporojie.

11 Septembrie 2022, 13:27 (actualizat 11 Septembrie 2022, 19:32) Știrile TVR |

Energoatom a deconectat unitatea şase de la reţeaua de alimentare cu energie electrică la ora 3.41.

Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, opera deja de trei zile în aşa numitul mod insula, adică producea electricitate doar pentru funcţionarea sa în siguranţă, întrucât toate liniile de înaltă tensiune care o legau de reţeaua de energie a Ucrainei au fost avariate din cauza bombardamentelor.

Oficiali ai ONU şi ai SUA au cerut o zonă demilitarizată în jurul centralei.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a solicitat în Raportul prezentat după vizita la faţa locului stabilirea unei ''zone de protecţie şi de siguranţă nucleară.

Coordonatorul CNCAN, Petre Min, a declarat că Ucraina a anunţat săptămâna trecută exporturi de energie spre UE şi că oprirea centralei de la Zaporojie nu ar avea un impact asupra acestui proces.

 

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 7°C
IASI 3°C 6°C
CLUJ 4°C 8°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 8°C 7°C
BRASOV 7°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI