Centrala nucleară de la Cernavodă funcţionează cu un singur reactor

Au fost din nou probleme la centrala nucleară de la Cernavodă. Reactorul doi s-a oprit, dimineață, din cauza unei defecțiuni electrice. Și duminică au fost probleme la ambele reactoare. Nu există risc de radiații, spun autoritățile. Premierul a trimis Corpul de Control să facă verificări.

29 Martie 2018, 10:10 (actualizat 29 Martie 2018, 21:14) |
Incidente în lanț la Cernavodă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Nuclearelectrica a confirmat deconectarea reactorului 2 de la SEN din cauza unei defecţiuni apărute la partea electrică.

“SN Nuclearelectrica SA (SNN) anunţă că Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional în dimineaţa zilei de 29 martie 2018, ca urmare a apariţiei unei disfuncţionalităţi la un sistem electric de proces, partea clasică, nu cea nucleară a centralei.

Specialiştii investighează cauza şi vor efectua lucrările necesare de remediere în conformitate cu procedurile aferente industriei nucleare specifice în astfel de situaţii.

Nu există o legătură cauzala între reducerea de putere a Unităţii 2 din data de 25 martie 2018 şi deconectarea automată a reactorului de astăzi, 29 martie 2018. Deconectarea automată a reactorului de la SEN este prevăzută şi realizată prin sisteme de protecţie prevăzute în proiect în anumite situaţii,  aşadar reprezintă un comportament conservativ, procedurat fără impact asupra securităţii nucleare.

Deconectarea automată a reactorului de la SEN şi lucrările de remediere a sistemului electric de proces nu au impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător, fiind realizate cu respectarea normelor de securitate nucleară şi procedurilor aplicabile”, se arată în comunicatul Nuclearelectrica, operatorul centralei.

Luni dimineaţa, Nuclearelectrica a anunţat că Unitatea 2 a centralei de la Cernavodă a revenit la putere nominală după ce, în cursul zilei de duminică, 25 martie, compania anunţa reducerea la 55% a puterii a Unităţii 2, pentru înlocuirea unei piese la motorul unei pompe de condensat, din partea clasică a centralei.

Pe durata reducerii de putere, Unitatea 2 de la Cernavodă a fost conectată la Sistemul Energetic Naţional şi a funcţionat la o putere de aproximativ 300 MW.

Unii experți în energie consideră că seria de incidente din ultimele zile este departe de normal.

Oamenii din Cernavodă spun că au resimțit problemele din ultimele zile de la reactoare. Sunt 8 mii de abonați pentru care căldura și apa caldă depind de centrala nucleară.

Efectele sunt însă mai ample. În acest moment, centrala nucleară de la Cernavodă produce mai puțin de 700 de MW pe oră, adică 8,7 la sută din producția de energie.

Măsurătorile făcute până acum în 17 locuri diferite din România arată că nivelul de radioactivitate nu a crescut.

Centrala nucleară de la Cernavodă este verificată la fiecare 18 luni.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 18°C
IASI 17°C 18°C
CLUJ 12°C 16°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 16°C
BRASOV 13°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI