Centenarul Încoronării Suveranilor României Mari, sărbătorit la TVR prin documentarul „Serbările Încoronării”. În premieră la „Ora Regelui” – sâmbătă la ora 15.20

14 octombrie 2022, 13:57

Anul acesta, pe 15 octombrie, e sărbătoarea centenară a Încoronării Suveranilor României Mari. Pentru evenimentul măreț al istoriei țării, Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, în 1922, a fost ales ca loc Alba Iulia, orașul-simbol al încercărilor de unificare a românilor sub domnia lui Mihai Viteazul și în care, trei secole mai târziu, la 1 Decembrie 1918, s-a proclamat Unirea Transilvaniei cu România.

Momentul istoric a fost pregătit cu minuțiozitate, de la construirea unei catedrale ortodoxe noi într-un timp record – puţin peste un an – și care va lua numele de „Catedrala Reîntregirii”, până la fastul sărbătorii care era menit să poarte în lume răsunetul numelui României Mari. Reginei Maria, devenită „regina tuturor românilor” îi sunt atribuite multe dintre alegerile ce caracterizează înălțătoarea zi.

Încoronarea în cadrul unei slujbe ortodoxe a Regelui Ferdinand, care aparținea religiei catolice, a fost privită ca o piedică până când tot Regina Maria a adus soluția salvatoare – ceremonia se cădea să fie nu înăuntru, ci în fața catedralei, astfel ca poporul să fie parte a mândriei și bucuriei lor. S-a consemnat că peste 300.000 de oameni s-au adunat la Alba Iulia în ziua Încoronării.

Arhivele studiate și cercetătorii intervievați au dezvăluit jurnalistei Camelia Csiki amănunte neștiute până acum despre serbările care nu au durat doar 3 zile, cum se cunoștea, ci o săptămână întreagă.

(w500) ÃŽncoronar

Emisiunea „Ora Regelui” ne propune să urmărim sâmbătă povestea însemnelor încoronării – a catedralei, a coroanelor și a mantiilor regale, a Arcului de Triumf. Într-un film documentar structurat în două episoade, Camelia Csiki ne va povesti cum s-a desfășurat ceremonialul, cum au fost organizate festivitățile, care a fost ținuta Reginei Maria, ce bijuterii a purtat în cea mai importantă zi a vieții ei, cine au fost invitații străini și chiar ce au mâncat la celebrul banchet. „Veți afla unde a fost cazat bunicul Regelui Charles al III-lea al Regatului Unit, Alteța Sa Regală Ducele de York, cel ce avea să devină Regele George al VI-lea, tatăl regretatei Regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii, dar și alți oaspeți de seamă”, promite realizatoarea documentarului Camelia Csiki.

(w400) Regina Mar

Filmul conține informații și fotografii de epocă prezentate în premieră la „Ora Regelui”, pe care vă invităm să le descoperiți în prima parte a lui, sîmbăta aceasta, pe 15 octombrie.

Documentarul poate fi văzut tot sâmbătă la TVR Internaţional, de la 16.30, duminică  la ora 16.10 pe TVR INFO, iar la TVR MOLDOVA – joi, 20 octombrie, de la ora 16.05.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite