Centenarul, sărbătorit în Alba Iulia, cu o paradă militară. Președintele Klaus Iohannis a inaugurat Monumentul Unirii

În jur de 2.000 de angajați MApN, MAI şi SRI, cărora li se adaugă un detaşament polonez şi aproximativ 200 de mijloace tehnice, inclusiv elicoptere şi avioane MIG 21 şi F-16, au luat parte la ceremonia militară de la Alba Iulia. TVR a transmis în direct ceremonia, în ediție #EuSuntRomania, pe TVR 1. Principalul Telejurnal al zilei va fi transmis de la Alba Iulia, de la ora 20.30.

01 Decembrie 2018, 05:57 (actualizat 01 Decembrie 2018, 18:22) Știrile TVR |
Ceremoniile militare de la Alba Iulia dedicate Centenarului Marii Uniri
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Peste o sută de mii de români s-au strâns în Alba Iulia, pentru a sărbători România Mare.

 

UPDATE Are loc parada militară.

UPDATE Se intonează imnul de stat al României, timp în care sunt trase 21 de salve de tun.

UPDATE Klaus Iohannis dă mâna cu cei de pe margine. Apoi Garda de Onoare îi prezintă onorul.

(w500) Ceremonii

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a inaugurat Monumentul Unirii.

(w500) Ceremonii

(w500) Ceremonii

(w500) Ceremonii

 

Klaus Iohannis: "Trebuie să arătăm generațiilor viitoare că noi, cei care serbăm Centenarul, suntem, prin ceea ce facem, continuatori istorici ai Marii Uniri. (...) România noastră, pe care dorim să-o transmitem urmașilor noștri, va fi o țară demnă și puternică, bine integrată prin educație, cultură și creativitate, într-o Europa a valorilor, prosperității".


UPDATE Ceremoniile de la Alba Iulia au început, președintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la bustul Regelui Ferdinand I.

"Cu mijloace şi personal (MApN - n.r.) vor participa aproximativ 1.000 de militari şi circa 200 de mijloace tehnice terestre. Mijloace aeriene vor fi elicoptere şi avioane MIG 21 şi F-16. (...) Ceremonia va ţine în jur de 60 de minute", a indicat comandantul Diviziei 4 Infanterie "Gemina" din Cluj-Napoca, general de brigadă Virgil Ovidiu Pop, citat de Agerpres.

În total, în jur de 2.000 de persoane vor fi implicate în paradă. Celor 1.000 de militari li se adaugă personal MAI şi de la alte structuri de securitate naţională.

"În cadrul detaşamentelor pedestre va fi prezent şi un detaşament din armata polonă", a subliniat generalul de brigadă Virgil Ovidiu Pop.

El a avertizat că folosirea dronelor este "strict interzisă" pe durata ceremoniei, în condițiile în care elicopterele şi avioanele vor zbura la joasă înălţime.

"Sunt interzise orice mijloace personale, indiferent că sunt notificate sau nenotificate, mă refer şi la cele de jucărie - tot felul de elicoptere sau alte drone, având în vedere că aviaţia va zbura la joasă înălţime. Cei care vor vrea să filmeze cu tot felul de aparate de genul ăsta să se abţină, pentru că, Doamne fereşte, se pot întâmpla alte evenimente nedorite", a arătat comandantul Diviziei 4 Infanterie "Gemina" din Cluj-Napoca.

Pe timpul intonării Imnului vor fi trase 21 de salve de tun, iar pe durata desfăşurării ceremonialului militar, 8 tunuri de la o firmă specializată vor executa lovituri cu confeti tricolore.

Între orele 13.00 şi 14.30, tehnica militară va fi prezentă pe locurile de plecare la defilare. Cei care doresc pot să se fotografieze sau să vadă de aproape în ce constau echipamentele. "Va fi un fel de expoziţie de tehnică militară", a spus generalul de brigadă.

"Paradă este doar în garnizoana Bucureşti, în restul ţării se execută ceremonii militare. (...) Din punct de vedere al efectivelor şi tehnicii nu este nicio diferenţă între Alba Iulia şi Bucureşti", a spus Pop, care a adăugat că ceremonia din Oraşul Marii Uniri "va fi cel puţin la fel de frumos realizată şi executată precum cea din Bucureşti".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN #EUSUNTROMÂNIA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 3°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV -1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI