COOLTURA

Celebrul pianist și dirijor Christian Zacharias cântă la Ateneu cu Filarmonica "George Enescu"

Una dintre vedetele obişnuite ale Festivalului Enescu, pianistul şi dirijorul Christian Zacharias, cântă astăzi şi mâine seară la Ateneu cu Filarmonica George Enescu şi corul ei. E neamţ şi are un cult pentru perfecţiune şi exerciţiu. Vine primul şi pleacă ultimul din Ateneu în aceste zile. Se întâmplă să exerseze la pian până spre miezul nopţii. Mirela Nagâț a stat de vorbă cu Christian Zacharias la repetiţia de dimineaţă.

13 Aprilie 2018, 17:41 (actualizat 13 Aprilie 2018, 18:40) Știrile TVR |
COOLTURA Pianistul și dirijorul Christian Zacharias cântă la Ateneu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cu România relația e profundă, spune Christian Zacharias. Vine de mai bine de 10 ani la Festivalul Enescu. Se bucură c-a fost invitat de Filarmonica George Enescu pentru două concerte. Ii place foarte mult sala Ateneului.

"Pot să vin şi cu programe pe care nu le-am prezentat până acum în festival. Sunt fericit să colaborez cu corul filarmonicii, să cânt Brahms, Schumann, Mendelssohn, muzică germană din romantism, pentru a prezenta şi partituri cântate mai rar. De pildă, filarmonica n-a cântat niciodată această lucrare de Schumann" - spune artistul.

Christian Zacharias a început ca pianist și, după o carieră prestigioasă de solist, în anii 90 a trecut și la dirijorat. Mai bine de un deceniu a condus orchestra de cameră din Lausanne. Și n-a renunțat la pian, care cere studiu permanent.

Povestește, de pildă, că rămâne seara târziu la Ateneu să exerseze nu pentru concertele de la București, ci pentru recitalurile de săptămânile viitoare: "Pianul cere mai multă muncă. Să fii dirijor înseamnă că poţi să studiezi şi să-ţi citeşti partiturile şi când călătoreşti. Pentru pian îţi trebuie un instrument. E o chestie fizică. E la fel ca pentru Federer, care nu poate să joace tenis dacă nu se antrenează. Dacă vine din vacanţă să joace la Wembledon, o să piardă, nu? Așa si cu pianul, degetele, muşchii trebuie să funcţioneze, împreună cu muzica şi capul".

Christian Zacharias știe cât e de apreciat în România, concertele lui se țin cu casa închisă. Spune că și-a construit o reputație buna la noi în ultimii 15 ani, pe care vrea s-o onoreze.

Într-o lume tot mai mobilă și mai superficială, convingerea lui Christian Zacharias e că trebuie să rămână fidel marii muzici.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 27°C
IASI 28°C 20°C
CLUJ 25°C 17°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 26°C 22°C
BRASOV 26°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI