Celebrul pianist și dirijor Christian Zacharias cântă la Ateneu cu Filarmonica „George Enescu”

13 aprilie 2018, 17:41

Cu România relația e profundă, spune Christian Zacharias. Vine de mai bine de 10 ani la Festivalul Enescu. Se bucură c-a fost invitat de Filarmonica George Enescu pentru două concerte. Ii place foarte mult sala Ateneului.

„Pot să vin şi cu programe pe care nu le-am prezentat până acum în festival. Sunt fericit să colaborez cu corul filarmonicii, să cânt Brahms, Schumann, Mendelssohn, muzică germană din romantism, pentru a prezenta şi partituri cântate mai rar. De pildă, filarmonica n-a cântat niciodată această lucrare de Schumann” – spune artistul.

Christian Zacharias a început ca pianist și, după o carieră prestigioasă de solist, în anii 90 a trecut și la dirijorat. Mai bine de un deceniu a condus orchestra de cameră din Lausanne. Și n-a renunțat la pian, care cere studiu permanent.

Povestește, de pildă, că rămâne seara târziu la Ateneu să exerseze nu pentru concertele de la București, ci pentru recitalurile de săptămânile viitoare: „Pianul cere mai multă muncă. Să fii dirijor înseamnă că poţi să studiezi şi să-ţi citeşti partiturile şi când călătoreşti. Pentru pian îţi trebuie un instrument. E o chestie fizică. E la fel ca pentru Federer, care nu poate să joace tenis dacă nu se antrenează. Dacă vine din vacanţă să joace la Wembledon, o să piardă, nu? Așa si cu pianul, degetele, muşchii trebuie să funcţioneze, împreună cu muzica şi capul”.

Christian Zacharias știe cât e de apreciat în România, concertele lui se țin cu casa închisă. Spune că și-a construit o reputație buna la noi în ultimii 15 ani, pe care vrea s-o onoreze.

Într-o lume tot mai mobilă și mai superficială, convingerea lui Christian Zacharias e că trebuie să rămână fidel marii muzici.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite