"Celebrităţi din Lumea Plutitoare", în 195 de stampe japoneze, la Muzeul Literaturii Române din Bucureşti

O colecţie rară de stampe japoneze, dintr-o colecţie privată din România, se bucură de succes la Muzeul Literaturii Române din Bucureşti. "Celebrităţi din Lumea Plutitoare" este un record pentru țara noastra, în primul rând prin numărul de lucrări expuse. Sunt stampe create de cei mai importanţi artişti japonezi în perioada 1603 -1868.

07 Martie 2021, 22:03 |
Expoziție de stampe japoneze la Muzeul Literaturii Române din Bucureşti
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Aceste cărţi au fost făcute tocmai pentru a arăta frumuseţile Japoniei.

Toate marile teme ale stampei japoneze: istorie, teatrul kabuki, bijin-ga, portrete ale unor femei frumoase - gheişe sau curtezane, shunga sau arta erotică şi peisajele se regăsesc în colecţia de stampe expusă la Muzeul Literaturii. Lucrările sunt realizate de toate numele importante ale artei ukyio-e, de la Moronobu până la Utamaro sau Hokusai.

Japonia era condusă de împărat, înconjurat de nobilimea de la curtea din Kyoto. Din 1603, însă, adevăratul conducător al Japoniei a fost Shogunul Tokugawa şi, ulterior, membrii familiei sale. În epoca Edo, între anii 1603 - 1868, Japonia a cunoscut o perioadă de pace, cu centre urbane în plină expansiune. Istoria stampei japoneze începe în epoca Edo, iar primul artist care a realizat xilogravuri alb - negru a fost Hishikawa Moronobu.

Prof. dr. ION CRISTESCU, director Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti: "Vedem aici un cult al tradiţiei şi al identităţii spirituale al Japoniei. Cred că este evenimentul expoziţional al primăverii 2021. La ora actuală, dacă căutaţi în toată lumea, nu veţi găsi astăzi o expoziţie de stampă japoneză, ceea ce ne face unicat din punctul ăsta de vedere".

Grija detaliului este impresionantă. Găsim cărţi ilustrate de poezie din secolele XVII - XVIII, realizate pe hârtie de orez, şi care nu au preluat deloc semnul timpului. Stampa japoneză a influenţat în secolul XIX arta europeană, prin mari artişti precum Monet sau Van Gogh.

Cele 195 de stampe japoneze - "Celebrităţi din Lumea Plutitoare" - fac parte din colecţia privată George Şerban şi pot fi admirate la Muzeul Literaturii Române până la început de aprilie.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 21°C
IASI 18°C 20°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 14°C 13°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 18°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI