Cele trei fronturi unde Putin pierde războiul. Argumentele analistului Edward Lucas

Vladimir Putin
Vladimir Putin
14 noiembrie 2022, 10:28

Redăm argumentele lui Edward Lucas dintr-o analiză CEPA.

***

Eliberarea orașului Herson de către Ucraina vine cu șase săptămâni mai devreme. Estimările serviciilor de informații occidentale din septembrie arătau că va dura până la Crăciun până când rușii vor fi forțați să părăsească singura capitală de provincie pe care au ocupat-o. Generalii ruși au mare nevoie de o pauză, pentru a se regrupa și reface forțele lovite și demoralizate și pentru a găsi bocanci, ordine și instructori pentru rezervele nou mobilizate. Dar comandanții ucraineni nu au chef să se oprească. Opțiunile abundă. „Podul terestru” spre Crimeea de-a lungul coastei nordice a Mării Azov se află acum în raza de acțiune a rachetelor ucrainene. La fel și peninsula însăși. Marele trofeu al lui Putin arată acum ca un ostatic. Apărarea infrastructurii sale, a liniilor de aprovizionare și a bazelor navale și militare de acolo va fi o durere de cap persistentă.

Victoria este un schimbător de joc pe un alt câmp de luptă: competiția din Occident între simpatie, timiditate și oboseală. Rezultatul este clar. Contrar previziunilor negativiștilor, sprijinul militar și de altă natură pentru Ucraina nu s-a dovedit nici inutil, nici nebunește de riscant, nici prohibitiv de costisitor.

Într-adevăr, este clar că ar fi trebuit să facem mult mai mult și mult mai devreme. Lipsa de remușcare sau chiar de reflecție cu privire la acest lucru în Occident este izbitoare. Prețul tergiversării este că zeci de mii de oameni au murit, au fost mutilați și milioane de vieți distruse. Nota de plată pentru distrugerile fizice se apropie deja de un trilion de dolari, ca să nu mai vorbim de costul oportunităților ratate de a face față schimbărilor climatice, foametei și dezastrelor naturale din alte părți. S-ar putea să așteptăm ceva timp o revelație cu privire la aceste eșecuri. Dar cel puțin lecția evidentă este aceea de a face mai mult acum.

De fapt, nu atât de evidentă. Eliberarea orașului Herson îi determină pe unii să susțină că este timpul să ne gândim mai mult la diplomație. Obiectivele de război ale Ucrainei – eliberarea întregului teritoriu ocupat – sunt nerealiste. La fel este și refuzul, inspirat de indignarea față de crimele de război, de a trata cu Vladimir Putin. Cu toate acestea, împingeți prea tare Kremlinul și s-ar putea să se intensifice. Sau, mai rău, Putin poate fi răsturnat. Instabilitatea sau o Rusie condusă de o juntă răzbunătoare ar fi și mai rău. Mai bine, susțin vocile presupus experte, să găsim o soluție acum.

Aversiunea față de escaladare sau de schimbarea dezordonată a regimului este împărtășită de Partidul Comunist Chinez. Raportarea acestei înțelegeri tacite între Beijing și Washington este una dintre numeroasele revelații fascinante din Overreach, o nouă carte a prietenului meu Owen Matthews. China nu oferă Rusiei dronele și munițiile de care are nevoie disperată. În schimb, Statele Unite se abțin de la livrările de avioane de vânătoare și artilerie de precizie cu rază lungă de acțiune către Ucraina.

Dar procesele politice au propriul lor elan. În urmă cu treizeci de ani, liderii occidentali erau mult mai preocupați de prăbușirea dezordonată a Uniunii Sovietice decât de libertatea națiunilor captive. Cititorii își amintesc probabil de infamul discurs „Chicken Kiev” al președintelui George HW Bush din 1991, care denunța lupta Ucrainei pentru independență. Dar chiar și președinții americani pot găsi istoria neascultătoare. Uniunea Sovietică s-a prăbușit trei săptămâni mai târziu.

De aceea, cel de-al treilea front din acest război – cel care face ravagii la Moscova – contează cel mai mult. Putin își învinovățește implicit generalii pentru pierderea Hersonului. Dar acest lucru contrazice pretenția sa de a fi adevăratul șef al țării. Narațiunea oficială atent elaborată despre război este țăndări. Gazdele talk-show-urilor, cândva reverențioase, sunt în mod deschis cinice sau disperate. Cei din linia dură – adevăratul pericol pentru Putin – sunt caustici. Vina pentru război trebuie să cadă undeva în curând, și o va face cu efecte devastatoare.

Liderii occidentali ar trebui să se pregătească pentru viitorul pe care nu îl pot evita, mai degrabă decât pentru cel pe care îl consideră cel mai convenabil.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite