Cele mai multe instituții de învățământ superior din România vor ca anul universitar 2021-2022 să înceapă cu prezenţă fizică. Recomandare către toți membrii comunităţilor academice să se vaccineze

Majoritatea universităţilor din România doresc ca noul an universitar să se deschidă cu prezenţa fizică la cursuri a studenţilor şi profesorilor, potrivit concluziilor reuniunii Consiliului Naţional al Rectorilor, desfăşurată la Cluj-Napoca la finele săptămânii trecute.

29 Iunie 2021, 13:47 (actualizat 29 Iunie 2021, 14:04) Știrile TVR |
Studenți în amfiteatru / FOTO: Autor: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES/FOTO, foto.agerpres.ro

Consiliul Național al Rectorilor le recomandă membrilor comunităţii academice să se vaccineze anti-COVID-19.

"Ţinând cont de experienţa câştigată de către universităţi în perioada de pandemie, CNR recomandă Ministerului Educaţiei să prospecteze menţinerea unor reglementări şi practici de tip "blended learning" care s-au dovedit eficiente în această perioadă, cu respectarea autonomiei universitare. În contextul deciziei de a începe anul universitar "on-site", CNR recomandă tuturor membrilor comunităţilor academice să se vaccineze în vederea reducerii atât a riscului de îmbolnăvire, cât şi a riscului de a dezvolta o formă severă a bolii. Astfel, vor fi create condiţiile pentru redeschiderea campusurilor universitare şi înlesnirea liberei circulaţii", se arată într-un comunicat de presă.

În cadrul reuniunii CNR au fost formulate propuneri de soluţionare a problemelor semnalate de universităţi, iar "concluziile reuniunii CNR reprezintă soluţii pentru ca procesul de predare - învăţare să se desfăşoare în condiţii de calitate, cu respectarea exigenţelor academice, dar şi a protocoalelor sanitare", în vederea asigurării dreptului la sănătate al studenţilor, al cadrelor didactice şi al tuturor membrilor comunităţilor academice.

"În condiţiile în care majoritatea universităţilor şi-au exprimat intenţia de a deschide anul universitar cu prezenţa fizică a studenţilor, CNR apreciază că resursele financiare necesare pentru respectarea standardelor igienico-sanitare, dar şi cele necesare asigurării accesului la educaţie ating valori foarte mari. În acest context CNR solicită Guvernului să acorde atenţie finanţării universităţilor în anul universitar 2021 - 2022. Plenul CNR salută includerea universităţilor româneşti în Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), dar îşi exprimă îngrijorarea cu privire la sumele relativ reduse alocate învăţământului superior din România, aceste sume fiind incluse ca urmare a insistenţelor CNR şi ale Ministerului Educaţiei. De asemenea, CNR constată cu surprindere faptul că mecanismele de finanţare prevăzute în PNRR limitează participarea universităţilor ca partener al operatorilor economici şi/sau al autorităţilor publice locale şi central", se precizează în document.

De asemenea, "având în vedere experienţa trecută şi faptul că autorităţile au avut multiple ezitări şi incoerenţe cu privire la adoptarea cadrului normativ necesar desfăşurării în bune condiţii a anului universitar", CNR solicită autorităţilor, în special Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, să adopte legislaţia sanitară necesară astfel încât anul universitar 2021- 2022 să se poată desfăşura în condiţii optime în orice variantă epidemiologică.

Sursa: Agerpres

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 11°C
IASI 15°C 7°C
CLUJ 11°C 4°C
CONSTANTA 16°C 12°C
CRAIOVA 13°C 10°C
BRASOV 14°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI