Cele două Corei au reluat dialogul la Panmunjom, locul unde acum 65 de ani un armistițiu punea capăt războiului

13 ianuarie 2018, 13:30

Panmunjom, în zona demilitarizată, este locul unde acum 65 de ani un armistițiu punea capăt războiului din Peninsulă. Este locul unde s-au desfășurat de atunci toate negocierile importante dintre Phenian și Seul. Era normal ca primul pas spre dezghețarea relațiilor dintre cele două părți să aibă loc tot aici.

Regimul comunist de la Phenian consideră că acțiunile ostile ale sudului generează tensiuni în peninsulă și a cerut garanții că acestea vor înceta.

Ri Son Gwon, directorul Comitetului Nord-coreean pentru Reunificare: „Cred că ne vom angaja în aceste discuţii într-o manieră foarte deschisă şi onestă pentru a da Noului an primul dar: rezultate preţioase pentru naţiunea coreeană.”

Cho  Myoung Gyon, ministrul Unificării din Coreea de Sud: „E o vorbă la noi, că primul pas e jumătate din călătorie. Discuțiile s-au reluat după o lungă perioadă de întrerupere, dar sperăm că vom duce acest dialog cu voință și perseverență.”

După ce în 2017 lumea întreagă a stat cu sufletul sufletul la gură de teama unui conflict pe l-ar fi putut genera Coreea de Nord, în mod surprinzător, primul pas spre această deschidere l-a făcut liderul nord coreean Kim Jong Un. În discursul său de Anul Nou a cerut discuții în vederea Jocurilor Olimpice. A obținut mai mult decât atât. Sportivii nord coreeni vor merge la olimpiada de iarnă, iar canalele de comunicare militare și politice au fost restabilite.

Nu numai coreenii își pun speranțe în discuțiile de la Panmunjon. O detensionare a relației dintre nord și sud este salutată și de marile puteri din regiune.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite