Cele șase luni de conflict se văd pe factură, de la termoficare, la credite bancare

24 august 2022, 20:45

Războiul din Ucraina a afectat în primul rând prețurile la gazele naturale, energie electrică și carburanți. Nu doar în România, ci în toată Europa. Dacă în februarie barilul de petrol era 95 de dolari, astăzi depășește 101.

La energie, scumpirile care se văd pe bursele din România sunt chiar mai mari.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: Prețul pe Megawatt era de 860 de lei, astăzi este peste 3000 de lei, este o creștere spectaculoasă. Și din ce am discutat și cu specialiștii în energie este una dintre cele mai mari din Europa.

Pentru șoferi scumpirea s-a văzut imediat și este evidentă chiar după măsurile luate de autorități.

Un litru de motorină era 7 lei în februarie, astăzi preţul mediu este de 8,21 de lei pe litru.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: Benzina în țară, pe 24 februarie, litrul costa 6 lei. Acum este undeva la 7, 48, preț care include și compensația de 50 de bani, pentru că ne-am duce undeva spre 8.

Adrian Codârlașu, vicepreşedinte CFA: Problema indusă de acest conflict este prețul energiei, în toate formele ei, adică petrol și derivate din petrol. Pe partea de petrol cred că am văzut maximul, nu cred că vor fi probleme. Gazul natural rămâne principala problemă a Uniunii Europene.

Însă și pe piețele financiare s-au văzut efecte. Euro a ajuns să valoreze mai puțin decât dolarul. Este principala monedă de rezervă pe plan internațional, a explicat analistul financiar Bogdan Glăvan.

Bogdan Glăvan, analist financiar: Activele investitorilor se denominează în dolari. De asemenea, trebuie să ținem cont de un fapt foarte important. Politica monetară a SUA este în prezent mai restrictivă, o politică de bani scumpi, cu dobânzi în creștere și a început să fie așa înainte ca politica BCE sau BNR să se schimbe într-un sens notabil. Asta creează stimulente pentru investitori, să țină banii în dolari.

Analiștii avertizează că efectele conflictului din Ucraina nu se opresc aici, mai ales că se apropie iarna, iar lipsa gazelor rusești poate crea probleme suplimentare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite