Cel puţin 6.000 de minori ucraineni, deportați în zonele aflate sub controlul Moscovei şi pe teritoriul Rusiei

15 februarie 2023, 07:38

Cel puţin 6000 de minori au fost mutaţi în zonele aflate sub controlul Moscovei şi pe teritoriul Rusiei. La operaţiune au fost folosite 43 de tabere şi alte facilităţi. Sunt informaţii că o parte au fost instituţionalizaţi, iar alţii au fost adoptaţi de familii ruse.

Şeful grupului de cercetare finanţat de Departamentul de Stat american spune că deportările sunt o „încălcare clară” a Convenţiei de la Geneva.

De-a lungul ultimelor luni, mai multe organizații non-guvernamentale au semnalat că mii și mii de copii ucraineni sunt duși în Rusia. Institutul pentru Politica Mondială din Statele Unite spunea recent că Rusia nu s-a limitat la luarea copiilor ucraineni orfani.

Rusia a chemat sute de copii din regiunea ocupată Donbas în Rusia pentru relaxare, ca să se distreze și să uite de război. În realitate, taberele au fost niste centre de reeducare, iar părinții ucraineni sunt disperați și cred că Putin nu vrea să le trimită copiii înapoi.

Institutul pentru Politica Mondială spune că Federația se confruntă cu o dramatică scădere demografică. În 1991, avea 148 de milioane de locuitori, a scăzut între timp la 146 de milioane și se estimează că ar putea să scadă la 136 de milioane până în 2050.

De la izbucnirea războiului și până acum, autoritățile ucrainene susțin că peste 14.700 de copii au fost deportați în Rusia, iar unii au fost exploatați sexual. Potrivit raportului făcut public de Departamentul de Stat american, cel puțin 6000 mii de copii ucraineni au fost deportați de ruși în așa-numite centre de reeducare din Siberia și din alte zone îndepărtate din Rusia.

Mulți dintre ei sunt ținuți la reeducare cu forța, pe termen nelimitat, în ciuda apelurilor părinților. Copiii sunt îndoctrinați de propaganda pro-moscovită. Sunt educați în spirit patriotic pro-rusesc, dar primesc și instrucție militară, inclusiv să tragă cu arma.

Copiii sunt ținuți în 43 de centre răspândite în Rusia, inclusiv în Siberia și în peninsula Crimeea anexată în 2014. Raportul american susține că apropiații lui Putin sunt direct implicați în operațiunea de răpire a copiilor ucraineni și cere urgent că un organism independent să aibă acces în centrele de reeducare.

Mutările forţate ale populaţiei civile ar putea constitui în unele cazuri crime de război sau împotriva umanităţii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite