Cel puţin 227 de ecologiști au fost asasinaţi în 2020. Pentru al doilea an consecutiv, Columbia se clasează în fruntea macabrului clasament

Pădure tăiată lemn
Pădure tăiată lemn
13 septembrie 2021, 10:22

Pentru al doilea an consecutiv, Columbia se clasează în fruntea acestui clasament macabru, cu 65 de activişti şi lideri comunitari ucişi pentru angajamentul lor în favoarea apărării naturii. În afară de Columbia, crimele se concentrează în Mexic (30), Filipine (29), Brazilia (20), Honduras (17) şi în alte peste 15 ţări.

Aproape ‘trei atacuri din patru’ au avut loc în America Centrală şi în America de Sud, adaugă Global Witness, care subliniază că aceste atacuri sunt în creştere constantă din 2018.

Victimele au mai multe în comun: 70% dintre ele militau pentru a pune capăt defrişărilor şi toţi, exceptând unul, trăiau în ţări în curs de dezvoltare. O treime făceau parte din popoarele indigene.

Global Witness ţine aceste statistici din 2012 şi constată în acest cel mai recent raport o creştere constantă a acestui tip de crime în ultimii trei ani (167 în 2018 şi 212 în 2019).

În acest an, ONG-ul a vrut să atragă atenţia asupra ‘industriilor care sunt cauza crizei climatice şi atacurilor împotriva apărătorilor mediului’.

Exploatarea lemnului, construcţia de baraje, agro-industria şi exploatarea minieră sunt sectoarele legate de majoritatea asasinatelor.

‘Cererea de profituri tot mai mari (…) cu un preţ cât mai mic posibil pare să se traducă întotdeauna la final prin ideea că cei care împiedică proiectele trebuie să dispară’, a comentat jurnalistul american Bill Mckibben, specialist în probleme de mediu, citat în raport.

Printre recomandările sale, ONG-ul îndeamnă Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) să ‘recunoască oficial dreptul la un mediu sănătos’, un ‘vid enorm’ în sistemul actual de apărare a drepturilor omului. Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite