Cel puţin 125 de persoane au murit în Indonezia, după o revoltă la un meci de fotbal

2 octombrie 2022, 06:53

ACTUALIZARE Telejurnal Era finalul meciului disputat în estul Indoneziei, când mii de fani ai echipei care a pierdut au invadat terenul.

A fost începutul unei situații care avea să se încheie într-o tragedie greu de imaginat.

Nico Afinta, şeful poliţiei din provincia East Java: „Un sentiment de dezamăgire i-a făcut pe suporteri să intre pe teren ca să ceară socoteală jucătorilor. Atunci au intervenit forţele de securitate, pentru a-i opri să interacţioneze cu sportivii. În timpul procedurilor de securitate au apelat şi la gaze lacrimogene, pentru că situaţia devenise incontrolabilă. Suporterii au atacat poliţişti şi au distrus maşini”.

Din datele preliminare, câteva zeci de persoane au murit pe teren, în urma violențelor sau sufocate de gaze lacrimogene. Cele mai multe au fost însă victimele busculadei create în zonele de ieșire de pe stadion.

Supraviețuitorii arată cu degetul înspre autorități.

Am pierdut mulţi prieteni pentru că poliţiştii nu ne-au tratat ca pe nişte oameni. Sunt extrem de supărat de maniera în care s-au purtat, pentru că aşa s-au pierdut foarte multe vieţi„.

La meci asistau aproape 43 de mii de oameni, cu 4 mii peste capacitatea stadionului.

Președintele țării s-a adresat națiunii.

Joko Widodo, preşedintele Indoneziei:Am ordonat suspendarea temporară a tuturor meciurilor din Liga 1, până când se vor evalua şi îmbunătăţi măsurile de siguranţă pe stadioane. Regret această tragedie şi sper că este ultima care afectează fotbalul din Indonezia. Nu putem să mai avem aşa ceva în viitor„.

Indonezia ar trebui să găzduiască anul viitor Cupa Mondială pentru jucătorii sub 20 de ani.

Tragedia din Indonezia este una dintre cele mai mari din istorie. În 1964, 320 de oameni au murit la Lima, după un meci Peru-Argentina. În 1989, 97 de suporteri ai echipei Liverpool au fost striviți în tribunele stadionului Hillsborough, iar în 2012, 74 de oameni au murit la Port Sayd, în urma violențelor de la finalul unei meci din prima liga egipteană.

ACTUALIZARE 06.53 Poliţia, care a calificat evenimentul drept revoltă, a încercat să-i convingă pe suporteri să se întoarcă în tribune şi a tras cu gaze lacrimogene după ce doi poliţişti au murit. Multe victime au fost călcate în picioare, conform AFP.

Aproape 200 de persoane au fost rănite, în una dintre cele mai mari tragedii produse pe un stadion.

Cei mai mulți au murit din cauza lipsei de oxigen, în învălmăşeală creată după ce fanii au invadat terenul stadionului Kanjuruhan, unde gazdele Arema Malang au pierdut 3-2 în faţa clubului rival Persebaya Surabaya, a declarat şeful poliţiei provinciale Nico Afinta.

A fost pentru prima dată în peste 20 de ani când echipa Arema a pierdut în faţa Persebaya Surabaya.

„Regretăm şi deplângem tragedia”, a declarat Afinta într-o conferinţă de presă.”Sugerasem ca la meci să fie prezenţi doar fanii Arema” având în vedere rivalitatea acerbă dintre cele două cluburi din prima ligă a ţării, a spus el.

Toate meciurile din competiţie au fost suspendate timp de o săptămână în urma incidentului, iar Asociaţia Indoneziană de Fotbal (PSSI) a declarat că Arema nu va mai găzdui niciun meci în restul sezonului.

Președintele țării a ordonat suspendarea tuturor partidelor din prima liga indoneziană și demararea unei anchete.

Pe stadionul unde a avut loc tragedia, în tribune erau cu 4.000 de oameni mai mulți decât capacitatea stadionului.

Rivalităţile dintre suporterii echipelor de fotbal provoacă adesea dezastre în Indonezia, notează France Presse.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite