Cel puțin 5 oameni au murit în inundațiile cauzate de distrugerea barajului Kahovka. Cum au încercat militarii ruși să-l ucidă pe Zelenski în timpul vizitei sale în Herson

8 iunie 2023, 12:01

ACTUALIZARE Rudele celor rămași blocați în case, înconjurați de ape, trimit continuu autorităților coordonatele lor pentru cA echipelor de salvare să le fie mai ușor să ajungă la ei.

”Am cumpărat o bucată de pământ, am câştigat bani, am construit o casă, am aranjat-o. Acum trebuie s-o luăm de la zero a treia oară”, a mărturisit un localnic.

Pentru că de două zile oamenii nu mai pot ieși din casă, iar salvatorii încă nu au ajuns la ei, mulți se plâng că au rămas fără alimente și fără apă de băut. De asemenea, sunt oameni bolnavi, care au nevoie de tratament sau de îngrijiri medicale.

”În afară de televizor şi de căţel, n-am putut salva nimic. Nu mai am nimic, nici casă, nimic”, a spus o femeie.

Distrugerea barajului a dus, potrivit Kievului, la inundarea a peste 600 de kilometri pătraţi în regiunea Herson.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers în zona calamitată. El le-a promis localnicilor că autoritățile vor face tot posibilul pentru revenirea la normal, cât mai rapid.

Rușii au încercat să-l ucidă pe președintele Zelenski, în timpul vizitei sale la Herson. Acesta a mers în regiune, unde zeci de localități au fost inundate după distrugerea barajului.

Primul videoclip îl arată pe Zelenski stând alături de locuitorii din zonă în apropierea străzii inundate unde avea loc evacuarea. Ulterior, președintele ucrainean s-a îndreptat spre regiunea învecinată Mikolaiv, care a fost, de asemenea, afectată de inundații.

La scurt timp după plecarea sa, ocupanții au început să bombardeze aceeași stradă pe care se afla președintele ucrainean.

Spitalele din Herson sunt supraglomerate. Sunt aduse continuu persoane rănite în timpul inundațiilor, iar personalul face față cu greu.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski: E criză de doctori, mulţi au plecat din cauza războiului. Înţeleg nevoile pe care le aveţi, vă vom ajuta. Vă suntem recunoscători pentru munca voastră, sunteţi eroi.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc de distrugerea barajului de pe Nipru, care, există temeri, va declanșa o catastrofă umanitară şi ecologică.

ACTUALIZARE Trei persoane au murit pe malul ucrainean al râului Nipru, în timp ce autoritățile de ocupație de pe malul stâng au declarat că cel puțin cinci persoane au fost ucise.

Guvernatorul regional ucrainean, Oleksandr Prokudin, a declarat că aproximativ 600 de kilometri pătrați din regiune se află sub ape și că Ucraina a evacuat până în prezent aproape 2.000 de persoane.

 

 

Într-o postare pe Telegram, președintele ucrainean a scris: Călătorie de lucru în regiunea Herson. O întâlnire de coordonare privind rezolvarea urmărilor exploziei barajului de la centrala hidroelectrică Kahovka. Au fost discutate multe probleme importante. Situația operațională din regiune ca urmare a dezastrului, evacuarea populației din zonele potențial inundabile, rezolvarea situației de urgență cauzate de explozia barajului, organizarea suportului viatal pentru zonele inundate. De asemenea, perspectivele de refacere a ecosistemului din regiune și situația militară operațională în zona dezastrului provocat de om.

Este important să se calculeze pagubele și să se aloce fonduri pentru despăgubirea rezidenților afectați de dezastru și să se elaboreze un program de compensare a pierderilor sau de relocare a întreprinderilor din regiunea Herson, a transmis preşedintele ucrainean.

 

 

Președintele Zelenski a vizitat şi un spital din Herson, unde a mulțumit personalului medical pentru munca depusă în cazul persoanelor afectate de explozia de la barajul Nova Kahovka.

Într-un tweet, el i-a descris pe medici drept „eroi” și le-a urat pacienților multă sănătate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite