Cel puțin 22 de morți după o explozie la Manchester Arena, în finalul unui concert susținut de Ariana Grande. FILMUL EVENIMENTELOR

23 mai 2017, 02:37

Momente de groază pentru tinerii prezenți, în noaptea de luni spre marți, la concertul Arianei Grande de la Manchester Arena, la finalul căruia s-a produs o puternică explozie. Autoritățile nu au precizat deocamdată identitatea victimelor, dar au precizat că printre acestea sunt și copii. Deocamdată, nu se știe dacă erau și români la concert.

ACTUALIZARE ORA 14:00 Potrivit BBC, poliția britanică a arestat un bărbat de 23 de ani în cadrul anchetei despre atacul de la Manchester Arena, a transmis Telejurnalul.

ACTUALIZARE ORA 13:00 Declarații după Comitetul de urgență COBRA.

„Nu este nicio îndoială că locuitorii din Manchester şi din această ţară au fost victimele unui atac terorist mişelesc. Este cel mai grav atac care a lovit vreodată oraşul Manchester şi nordul Angliei”, a precizat premierul Theresa May.

„Premierul Theresa May: Nivelul de ameninţare rămâne „sever”, ceea ce înseamnă cu un atac terorist este foarte probabil să se întâmple”

ACTUALIZARE ORA 12:20 „Până în acest moment, nu există informații că sunt și români printre victimele de la Manchester”, a anunțat premierul Sorin Grindeanu. Mai multe detalii în știrea: „Precizări MAE după explozia de la Manchester Arena”.

ACTUALIZARE ORA 11:00 A început reuniunea de urgență a Guvernului britanic.

ACTUALIZARE ORA 10:10 Despre atmosfera de la Londra a vorbit, într-o Ediție Specială a Știrilor TVR, jurnalistul Raluca Spătăreanu. Oamenii sunt șocați. Am aflat de acest eveniment trist de la o prietenă englezoaică, care scria pe Facbeook – „de ce se întâmplă așa ceva?” Am auzit prezentatorul unui post de radio muzical spunând că adulții nu ar trebui să își lase copiii să asculte știrile astăzi pentru că printre victimele de la Manchester sunt și copii.

ACTUALIZARE ORA 10:00 Poliţia a închis autogara Victoria Coach Station din Londra şi străzile înconjurătoare, după găsirea unui pachet suspect.

ACTUALIZARE 09:05 Bilanțul exploziei a fost revizuit la 22 de morți și cel puțin 50 de răniți. Într-o declarație de presă susținută marți dimineață, Ian Hopkins, șeful Poliției din Manchester, a făcut un apel la cei care dețin imagini de noaptea trecută să le trimită poliției. Serviciile publice de siguranță rămân în alertă.

„Atacul de aseară a fost dus la îndeplinire de un bărbat. Prioritatea noastră acum este să aflăm dacă a acţionat singur sau ca parte dintr-o reţea. Vă pot confirma că atacatorul a murit. Avea asupra lui un dispozitiv exploziv pe care l-a detonat şi a cauzat această atrocitate”, a declarat șeful Poliției din Manchester.

„Reacții după explozia de la Manchester Arena. Mesaje de condoleanțe și de solidaritate”

ACTUALIZARE 07.25 Poliția transporturi a suplimentat numărul ofițerilor de serviciu în stații și în trenurile din Manchester.

ACTUALIZARE 06.30 Poliția supraveghează în continuare zona. Stația Victoria va rămâne închisă întreaga zi.

ACTUALIZARE 06.10 Ministerul Afacerilor Externe de la București transmite că Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a întreprins în regim de urgență demersuri pe lângă autoritățile locale pentru obținerea de date cu privire la naționalitatea victimelor.

Misiunea diplomatică menține legătura cu autoritățile locale și este pregătită să acorde asistență consulară, în funcție de solicitări.

Cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord:

0044 20 76029833;
0044 20 76027328;
0044 20 76036694;
0044 20 76025193;
0044 20 7603 0572;
0044 20 7602 2065.

Apelurile sunt redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: 0044 7738716335.

Ministerul Afacerilor Externe exprimă profundul regret și condoleanțe pentru numeroasele pierderi de vieți omenești și întreaga speranță pentru recuperarea rapidă a persoanelor rănite la Manchester. În aceste momente dificile, Ministerul Afacerilor Externe exprimă întreaga solidaritate cu poporul britanic”, se mai arată în comunicat.

ACTUALIZARE 05.58 „Din adâncul inimii mele, îmi pare atât de rău. Nu am cuvinte”, a transmis Ariana Grande pe Twitter.

ACTUALIZARE 05.10 O nouă secvență video indică momentul exploziei de la Manchester Arena.

ACTUALIZARE 05.09 Premierul Theresa May va prezida o reuniune COBRA, comitetul care gestionează crizele de securitate.

Guvernul se va reuni de urgență marți dimineață, la ora locală 9.00.

Potrivit unei surse din Partidul Conservator, formațiunea de guvernământ își suspendă campania electorală pentru alegerile generale din 8 iunie.

ACTUALIZARE 05.02 Cel puțin 19 oameni au murit și în jur de 50 de răniți sunt tratați la 6 spitale, a confirmat Ian Hopkins, șeful Poliției din Manchester, într-o declarație de presă.

A fost pus la dispoziție un număr de urgență pentru cei care își caută rudele.

Locuitorii sunt sfătuiți să evite zona arenei, unde echipaje de poliție continuă investigațiile.

ACTUALIZARE 04.54 Apar tot mai multe imagini pe rețelele de socializare cu haosul creat după momentul exploziei.

ACTUALIZARE 04.40 Într-o primă reacție, premierul Theresa May a transmis că gândurile sale se îndreaptă către victime și către familiile victimelor de la Manchester Arena.

„Lucrăm la stabilirea tuturor detaliilor acestui eveniment care este tratat de poliție drept un atac terorist îngrozitor”, a asigurat May.

ACTUALIZARE 04.30 Facebook a activat funcția safety check. Cei din zonă își pun la dispoziție locuințele pentru spectatorii care nu mai pot ajunge acasă. Cei care vor să ofere sprijin folosesc pe rețelele de socializare.

Șoferii de taxi își pun la dispoziție serviciile, iar hotelurile oferă găzduire peste noapte.

(w500) Safety Che

 

 

ACTUALIZARE 04.19 Potrivit unor oficiali americani citați de CNN, atacatorul sinucigaș ar fi fost identificat.

Mai mulți martori confirmă că la intrarea în arenă au fost făcute verificări riguroase de către forțele de ordine.

ACTUALIZARE 04.00 Momentul exploziei a fost surprins de o cameră de bord a unei mașini parcate în apropiere.

ACTUALIZARE 03.44 Poliția a efectuat o detonare controlată a unui pachet suspect la Cathedral Garden.

Reprezentanții sălii au confirmat că explozia a avut loc într-o zonă din exteriorul arenei.

ACTUALIZARE 03.34 „Ne îndreptam către ieșire și ne aflam chiar lângă ușă când s-a auzit o explozie puternică. Toată lumea a început să țipe”, a povestit Catherine Macfarlane pentru Reuters.

„A fost o explozie atât de puternică – am simțit în piept. A fost haos. Toată lumea alerga și țipa, încercând să iasă”.

Martorii au povestit că la concert erau mulți copii și adolescenți.

ACTUALIZARE 03.20 Potrivit Greater Manchester Police, 19 persoane au murit și cel puțin 50 au fost rănite.

Arena din Manchester are o capacitate de 21 de mii de locuri. Este una dintre cele mai mari săli polivalente din Europa. A fost deschisă în 1995 și găzduiește frecvent concerte și evenimente sportive.

ACTUALIZARE 03.10 Un martor, Ivo Delgado, a povestit pentru CNN că a auzit o explozie puternică la finalul concertului susținut de artista pop Ariana Grande. Spectatorul a relatat că a văzut fum pe un coridor principal al arenei.

„A fost o explozie extrem de puternică. Toți au început să țipe și să fugă”. „Erau oameni întinși pe jos, s-a creat multă confuzie”, a adăugat martorul.

Potrivit unui purtător de cuvânt, artista Ariana Grande este în siguranță.

 

Martorii afirmă că au auzit o bubuitură puternică.

Pe reţelele de socializare au fost postate imagini cu spectatori fugind de la concert.

Echipe de geniști, de poliție și ambulanțe au sosit la Manchester Arena. Apelul a fost primit în jurul orei locale 22.35. 

Forţele de ordine au izolat zona şi au întrerupt traficul feroviar spre gara Victoria din Manchester, aflată în apropiere, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă