Cel puțin 21 de persoane au decedat și 600 sunt rănite în urma cutremurului din Albania. Este cel mai puternic seism care a lovit țara în ultimii 30 de ani

26 noiembrie 2019, 08:21

Localnicii cuprinși de panică au ieșit pe străzi. S-au prăbușit clădiri, o mulțime de construcții au fost avariate.

Printre dărâmături, salvatorii caută cu mâinile goale și reușesc să găsească câte un supraviețuitor.

Speranțele renasc cu fiecare om salvat, dar sunt și momente de deznădejde, în care e adus la suprafață doar un nou cadavru.

Una dintre victime, o femeie vârstnică, a murit protejându-și nepotul cu propriul corp. Micuțul se numără printre supraviețuitori.

ACTUALIZARE Cel puţin 21 de persoane au murit, iar câteva sute au fost rănite în urma cutremurului produs în Albania, conform celui mai recent bilanţ anunţat de autorităţi, informează cotidianul La Repubblica, citat de Mediafax.

Cel puţin 43 de persoane au fost scoase în viaţă de sub dărâmături.

ACTUALIZARE Potrivit bilanţului anunţat marţi seară de Ministerul de Interne de la Tirana, 18 persoane au murit, 42 sunt dispărute, iar aproximativ 600 au fost rănite.

Echipele de intervenţie continuă căutarea persoanelor dispărute.

Premierul Albaniei, Edi Rama, a vizitat oraşul Thumane, unde s-a întâlnit cu membri ai familiilor sinistrate.

ACTUALIZARE 16 oameni au murit în urma seismului produs în Albania, arată cel mai nou bilanț prezentat de autoritățile locale.

Mai multe cutremure de mică intensitate au precedat seismul major, resimțit în Balcani și regiunea italiană Puglia. Au urmat peste 100 de replici, unele puternice, de magnitudine peste 5.

ACTUALIZARE Cel puțin 14 persoane au murit, iar alte 600 au fost rănite în urma cutremurului de 6,4 grade, produs marți dimineață în Albania, în apropierea capitalei Tirana, a informat Ministerul Apărării, relatează site-ul agenției Associated Press.

Ministrul Sănătății a informat, de asemenea, că unii dintre răniți se află în stare gravă.

Aproximativ 400 de soldați instalează corturi în cele două orașe afectate pentru a adăposti oamenii rămași fără locuință.

Sprijin din România după cutremurul din Albania. MApN: Două aeronave cu echipe de salvatori au plecat în Albania

________________________________________________

Cutremurul a avut loc la ora locală 03:54 (ora României, 04:54), în vestul Albaniei, la adâncimea de 30 de kilometri.

Epicentrul seismului a fost la 10 kilometri nord de localitatea Durrës şi la 44 de kilometri vest de Tirana.

Speriați, oamenii s-au refugiat în parcuri și locuri deschise când au văzut că pereții locuințelor se crapă sau chiar se prăbușesc. Potrivit presei locale sute de oameni au ajuns la spitale.

O persoană a decedat în districtul Kurbin, situat în jumătatea nordică a Albaniei, după ce a fost cuprinsă de panică şi a sărit dintr-o clădire, a indicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării.

Oficialii spun că acesta este cel mai puternic seism din ultimii 30 de ani.

Doi purtători de cuvânt ai Guvernului au declarat pentru Reuters că cele mai multe clădiri avariate sunt în Durres, iar câteva persoane au fost transportate la spital în Tirana.

Un martor a descris pentru Reuters că locuitorii au ieșit în grabă din blocurile din Tirana, unii dintre ei cu copii în brațe. O pană de curent a afectat mai multe cartiere.

O replică seismului produs marți dimineață în Albania s-a înregistrat la ora locală 6:08, (ora României, 7:08), cu o magnitudine de 5,4 grade, anunţă Centrul Seismologic European – Mediteranean (CSEM).

Mișcarea seismică a avut loc la două ore distanță față de cutremurul cu magnitudinea de 6,3 grade, produs la ora locală 03:54 (ora României, 04:54), în vestul Albaniei, la adâncimea de 30 de kilometri.

Replica cutremurului a avut loc la o adâncime de 10 km, având epicentrul la o distanță de 47 de kilometri nord-vest de capitala Tirana și la 27 de kilometri nord de localitatea Durres.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite