Cel mai vechi mesaj în sticlă a fost descoperit pe o plajă din Australia

O femeie găseşte într-o sticlă aruncată în apele oceanului Atlantic o scrisoare de dragoste şi porneşte pe urmele autorului. Ideea a stat la baza filmului “Mesaj de departe”, realizat în anii 90 după romanul cu acelaşi nume. Cel mai vechi mesaj găsit vreodată într-o sticlă a fost descoperit de curând pe o plajă din vestul Australiei. Are 132 de ani.

07 Martie 2018, 15:56 (actualizat 07 Martie 2018, 15:58) |

O zi obişnuită de vară la antipozi, în ianuarie, s-a transformat într-o zi specială. La fel ca în filmul “Mesaj de departe” şi în povestea noastră, reală de data aceasta, o femeie a fost cea care a găsit sticla.

“Era sfârşitul lui ianuarie când ne plimbam  printre movilele de nisip de pe plajă create de ciclonul care a lovit nordul. Plouase foarte mult în insula Wedge şi aşa cum ne plimbam am descoperit un morman de gunoaie. Era mizerie peste tot şi pe nisip şi pur şi simplu m-am hotărât să iau câte ceva acasă ca să atrag atenţia asupra mizeriei. M-am aplecat şi am ridicat sticla care era la picioarele mele. Nu era acoperită, nu avea dop şi probabil că jumătate era plină”, povesteşte Tonya Illman, cea care a găsit sticla.

Ajunsa acasă, femeia şi-a dat seama că nu era o simplă sticlă. Acum 132 de ani, navigatorii europeni au făcut un experiment. Au aruncat mai multe sticle în apele oceanului pentru a înţelege mai bine mişcările curenţilor marini şi a putea determina cele mai bune rute.  Iar sticla aceasta a fost aruncată în anul 1886 de pe o ambarcaţiune germana. Conţinea un formular în care căpitanul scrisese data, coordonatele şi numele vaporului. Observatorul naval din Germania a confirmat atât autenticitatea sticlei cât şi a mesajului, iar piesa se află acum la Muzeul australian.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 13°C 19°C
CLUJ 13°C 15°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 13°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI