Cel mai vechi compus solid de pe Terra, datând din urmă cu 7 miliarde de ani, a fost identificat

Cel mai vechi compus solid de pe Terra
Cel mai vechi compus solid de pe Terra
14 ianuarie 2020, 15:29

Meteoritul a ajuns în 1969 în Murchison, statul australian Victoria, iar cercetătorii de la Field Museum din Chicago, SUA, au ajuns în posesia unui fragment, în urmă cu cinci decenii.

Fragmentul de meteorit conține praf stelar, ceea ce face din acesta un fel de capsulă a timpului din perioada de dinainte de nașterea Soarelui.

Deși praful stelar a fost identificat în 1987, vechimea acestuia nu a putut fi determinată.

Philipp Heck, curator al muzeului, și colegii săi au folosit o nouă metodă de datare a firelor de praf de dimensiuni microscopice.

În urmă cu zece ani, doar 20 de fire de praf stelar au fost datate, iar acum cercetătorii au reușit să stabilească vechimea a 40 de fire de praf stelar, aceasta fiind cuprinsă între 4,6 și 4,9 miliarde de ani.

Aceste datări corespund momentului în care primele stele din Calea Lactee au început să moară, iar, având în vedere că acest tip de aștri erau vechi deja de aproximativ 2,7 miliarde de ani, praful stelar din posesia muzeului american are aproximativ 7 miliarde de ani.

Noua datare confirmă o teorie astronomică potrivit căreia, înainte de formarea Soarelui nostru, a fost o perioadă în care stelele – care, de obicei, se formează la un ritm constant – au apărut la o rată accelerată.

Sursa: Mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite