Cel mai scump condiment din lume, cultivat în România de un spaniol

23 octombrie 2020, 11:17

Cel mai scump condiment din lume a fost adus în România de un spaniol. Acesta a venit cu șofran de la el din țară și a început să-l cultive, acum câțiva ani, într-o localitate din Gorj. Acum se mândrește că plantația arată mai bine chiar și decât cele din Spania, iar calitatea șofranului, considerat aurul roșu al gastronomiei, este superioară față de cel produs de iberici.

De ani buni, Guzman s-a îndrăgostit de România și a decis să investească la noi. A cumpărat teren în localitatea gorjeană Bustuchin, unde a înființat o plantație de șofran, condimentul vedetă al Spaniei, dar și muri. Șofranul a înflorit acum, la final de octombrie, și spaniolul se declară mulțumit de rezultat.

De când a venit în România, spaniolul a învățat mai multe femei din sat cum să culeagă șofranul, cel mai scump condiment din lume.

A cultivat șofran pe aproape 5.000 de metri pătrați și are în plan să se extindă. Un kilogram de șofran produs în Gorj se vinde pe piața europeană chiar și cu 14 mii de euro.

Pe lângă șofran, spaniolul a cultivat câteva mii de hectare cu muri. A înființat o cooperativă din care fac parte în total o sută de producători din zonă și va deschide un depozit unde vor putea fi congelate fructele de pădure, după care vor fi vândute. Vrea să ajute tinerii din comună să-și înceapă propria afacere și are în plan să le ofere câte 200 de butași de mur gratuit.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite