Cel mai sănătos oraş al lumii, Copenhaga, vrea să interzică mașinile Diesel pe străzile din centru

7 iunie 2017, 17:37

Danezii nu sunt mari amatori de maşini. Potrivit datelor oficiale, doar 29% din gospodăriile din Copenhaga au o maşină. Municipalitatea vrea să le interzică pe cele pe motorină, cele mai poluante.

Morten Kabell, viceprimar pe probleme de mediu: „Parisul a decis ca din 2020 să interzică maşinile Diesel în perimetrul oraşului. E o măsură drastică, luată însă pentru un aer mai curat. Aşa vrem să facem şi noi aici în Copenhaga. Acum luăm în vizor cele mai poluante maşini, anual însă vrem să extindem restricţiile pentru a permite pe străzi doar cele mai curate maşini„.

Poluarea în Copenhaga este o problemă foarte mică dacă ar fi să o comparăm cu cea din alte mari oraşe.

În capitala daneză sunt mai multe biciclete decât locuitori şi peste 350 de km de piste.

În 2014 a fost declarată Capitala Verde a Europei, iar CNN a numit Copenhaga „cel mai sănătos oraş al lumii”.

Chiar şi aşa, anual, 540 de oameni mor în capitala daneză din cauza poluării.

Steffen Loft, profesor, Universitatea din Copenhaga: „Poluarea afectează plămânii şi favorizează apariţia complicaţiilor. Cauzează astm, afectează circulaţia sângelui, favorizează bolile de inimă, anevrismele, diabetul şi are impact negativ asupra femeilor gravide şi asupra fătului„.

Agenda verde a oraşului are un scop clar definit: până în 2025, Copenhaga vrea să fie primul oraş al lumii neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon. Adică tot dioxidul de carbon produs să fie compensat prin activităţi care elimină din aer aceeaşi cantitate de emisii poluante.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă