Cel mai negru bilanț al șomajului din Spania. Românii care au rămas fără loc de muncă în urma crizei sanitare și care nu au dreptul la șomaj vor primi 440 de euro pe lună

3 aprilie 2020, 01:41

Tito, așa cum îi spun spaniolii, abia își deschisese un atelier de grădinărit și reparații în apropiere de Valencia când a început starea de alarmă. Acum are obloanele trase.

Titu Țîrcă, antreprenor din Valencia: „Eu trebuia să deschid un local acum două săptămâni, exact mai bine spus cu două zile înainte de a începe criza coronavirus. (…) Nu s-a mai putut. Primăria nu ne-a mai dat acceptul ca să deschidem până când nu trece această criză„.

Andreea Focșa, avocat specializat în dreptul muncii din Toledo: „Marea majoritate a românilor care lucrează pe cont propriu aici cu unul sau doi angajați au fost nevoiți ori să recurgă la concedierea muncitorilor, ori să suspende temporar contracte de muncă. (…) S-au menținut doar firmele de transport și s-au menținut doar angajații care erau în concediu medical„.

Numărul șomerilor și al celor care și-au suspendat temporar activitatea este cel mai mare înregistrat vreodată în Spania.

Spania a înregistrat o creștere a șomajului cu 302.265 de persoane. Este o creștere absolut excepțională raportată la o lună anterioară. Este o cifră istorică!” – Yolanda Diaz, ministrul Muncii.

Jose Luis Escriva, ministrul Securității Sociale: „De pe 10 martie, a avut loc o scădere cu aproape 900 de mii de contribuabili„.

Autoritățile au anunțat că toți cei afectați vor primi sprijin financiar.

Românii din Spania care au rămas fără loc de muncă în urma crizei sanitare și care nu au dreptul la șomaj vor primi un ajutor de 440 de euro pe lună, în timp ce angajații cu activitatea suspendată temporar vor primi 70% din salariu.

În plus, autoritățile au ajuns la o înțelegere cu băncile pentru ca ajutoarele și șomajul să intre în conturi luna aceasta mai devreme cu o săptămână, astfel încât oamenii să nu rămână fără bani înainte de Paști.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite