Cel mai mare sistem de tuneluri din lume este în Ucraina. Povestea catacombelor din Odesa

31 iulie 2022, 19:34

În tot orașul Odesa există intrări în lumea subterană a celui mai mare sistem de tuneluri din lume: cel puțin 150 de căi de acces! Întreaga rețea are în total peste 2.000 de km lungime. Este un labirint enorm și haotic.

Pentru a intra, e nevoie de ghid. Nu se poate ajunge pe cont propriu, pentru că e foarte ușor să te pierzi. Dar asta înseamnă și că e un loc perfect pentru a te ascunde și a rămâne în siguranță.

Valentino, ghid în catacombele din Odesa:În 1794, Ecaterina cea Mare a fost cea care a făcut planul pentru construirea orașului Odesa. Când au ajuns primii muncitori, nu era nimic aici. Niciun material de construcție. Şi atunci, au săpat după calcar şi l-au folosit„.

Așa au apărut catacombele, cu mai bine de două secole în urmă. Acum, sunt folosite ca adăpost.

Când lucrurile merg prost, mii de oameni se pot ascunde la 18 metri sub pământ.

Localnicii și-au rezervat deja locuri. Cu foi de plastic, au făcut uși improvizate pentru intimitate. Au pus niște scaune aici și au adus alimente și băutură. Există chiar și conexiune internet fără fir.

Valentino, ghid în catacombele din Odesa:Când a început războiul, în tuneluri se afla deja tot ce e nevoie pentru supravieţuirea localnicilor. Aici, jos, sunt mereu 17 grade Celsius și umiditatea e foarte ridicată. De aceea, e nevoie să aduci destule haine călduroase, ca să te poţi schimba. Hainele se umezesc foarte repede„.

Dar locul care poate oferi protecție este și periculos, totodată, pentru că multe dintre coridoare nu au fost cartografiate până acum. În ele, accesul rămâne interzis.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite